Vrtić iz Hrvatske prijavljen inspekciji i ranije: Majka tvrdi da "nisu ni htjeli pogledati bebu"

0
Radiosarajevo.ba
Vrtić iz Hrvatske prijavljen inspekciji i ranije: Majka tvrdi da "nisu ni htjeli pogledati bebu"

Nakon objave majke 15-mjesečne Grete koja se iz Dječjeg vrtića Tintilinić vratila sa vidljivim povredama, hrvatski mediji su saznali kako je isti vrtić u Slavonskom Brodu ranije ovog mjeseca bio prijavljen inspekciji za prosvjetu i Ministarstvu zbog prevelikog broja djece u vrtićkoj skupini. 

Zakonski je propisano da u jasličku skupinu u dobi od 1 do 2 godine smije biti uključeno najviše 12-ero djece, vrtić Tintilinić u jasličku je skupinu upisao njih 30 s kojima u smjeni radi samo jedna odgojiteljica, odnosno dvije kroz dan, piše Jutarnji.hr

"O kršenju Državnog pedagoškog standarda 2. listopada obavijestili smo prosvjetnu inspekciju i kabinet Ministra tražeći hitan nenajavljeni nadzor na poticaj roditelja. Dok se čekalo da inspekcija izađe na teren, dogodilo se zlo" rekla je Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge Sidro koja se bavi zaštitom prava u dječjem vrtiću.

Provjerite spisak i pripremite zalihe: Ovo su sarajevske ulice koje bi danas mogle ostati bez vode

Majka Zrinka Krištof Mihajlović dovela je svoju kćerku u vrtić u kojem je trebala biti do 11:30 sati jer je u procesu prilagodbe na cijelokupnu promjenu. Kad je došla po 15-mjesečnu bebu, odgojiteljica joj je rekla kako je djevojčica zaspala te da je može ostaviti na spavanju na što je majka pristala. Odgojiteljicu je zamolila da joj javi kad se probudi da je može povesti kući.

Poziv je uslijedio oko 12:15 sati, a majka se odmah pojavila u vrtiću i preuzela dijete. Šokirala se kad je na desnoj strani glave ugledala veliku povredu s krvavim podljevima i modricama s ogrebotinama, a krvavu ogrebotinu imala je i ispod desnog oka.

"Na pitanje o čemu se radi, odgojiteljica je odgovorila da ne zna ništa o tome te da se obratim odgojiteljici iz prve smjene", tvrdi majka djeteta i dodaje da se odgojiteljica nije niti približila Greti da bi vidjela povredu izbliza.

Objašnjava kako je od 07:15 do 10:05 u grupi od 20-ero djece jasličke dobi bila prisutna samo jedna odgajateljica, a u 10:05 sati joj se pridružila odgajateljica iz druge skupine koja je došla kao ispomoć zamijeniti kolegicu na bolovanju. Zajedno su u skupini provele sat i po nakon čega je druga odgojiteljica ostala s djecom.

Uplašena majka odmah se uputila na Hitnu gdje su djevojčicu pregledali hirurzi i neurohirurzi, snimljene su joj kosti glave čime je utvrđeno da nema prijeloma lobanje te je bilo potrebno isključiti moguće krvarenje. O događaju su obavijestili ravnateljicu vrtića Zoranu Butorac, gradonačelnika Mirka Dusparu te policiju.

Majka djevojčice kaže kako su se svi odmah bacili na posao utvrđivanja odgovornosti i propusta, a od gradonačelnika je pristigao dopis u kojem stoji da je dječji vrtić utvrdio sve okolnosti o nastanku događaja i proveo disciplinski postupak te da je do incidenta došlo zbog organizacijskog propusta uprave i nedovoljne pozornosti odgojiteljice.

Navodi se kako djelatnici dječjeg vrtića nisu postupili prema propisanom protokolu, zbog čega ih je uprava dječjeg vrtića disciplinski sankcionirala. Jutros se Gretinoj majci javila jedna od odgojiteljica s pričom koja se ne poklapa s onim što joj je jučer rečeno u vrtiću, no nije htjela ulaziti u detalje jer je istraga u tijeku.

"Nemoguće je da jedna osoba prati šta radi 20 beba, moguće je da odgajateljice nisu vidjele što se tačno dogodilo i kako su nastale povrede. povrede se događaju, no nedopustivo je da se nije reagiralo po protokolu", rekla je Zrinka Krištof Mihajlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak