Velika šteta: Pogledajte koje su sve rijeke presušile uslijed suše

0
Radiosarajevo.ba
Velika šteta: Pogledajte koje su sve rijeke presušile uslijed suše

Bosnu i Hercegovinu, kao i cijeli region, ovog ljeta pogodila je teška suša, koja je značajno utjecala na vodostaje rijeka. Prizori korita i presušenih izvora postaju sve zabrinjavajući, otkrivajući ozbiljne posljedice klimatskih promjena.

Rijeka Bosna, BiH

Nivo vode rijeke Bosne ispod poznatog Rimskog mosta, nedaleko od njezinog izvora izvora veoma je nizak. Posljednjih dana zabilježen je vodostaj od svega devet centimetara, a na pojedinim mjestima vode gotovo da i nema, piše TRT Balkan

Zatvorene Paraolimpijske igre u Parizu, Ismail Barlov nosio zastavu BiH

Rijeka Neretva, BiH

U Konjicu, vodostaj rijeke Neretve je na alarmantnom nivou. Na nekim dijelovima rijeka je gotovo presušila. Neretva, jedna od najljepših i najvećih rijeka Bosne i Hercegovine, posljednjih dana je i tema ekoloških aktivista i aktivistkinja koji se bore za opstanak ove ljepotice.

Rijeka Orljava, Hrvatska

Presušeno je i korito rijeke Orljave u Požegi. Rijeka duga 89 kilometara, koja izvire ispod Psunja, a ulijeva se u Savu, gotovo je u potpunosti ostala bez vode. Riječ je o rijeci koja je napajala okolna naselja i poljoprivredna polja. Mještani su duboko zabrinuti zbog promjena koje ugrožavaju njihov način života i opstanak cijele zajednice.

Rijeka Ibar, Srbija/Crna Gora

Ekološka katastrofa pogodila je dolinu rijeke Ibar, posebno na granici Srbije i Crne Gore, gdje je uslijed dugotrajne suše i nemara čovjeka došlo do gotovo potpunog presušivanja rijeke. Ovo je prvi put da je Ibar doživio ovako ozbiljno presušivanje, a veliki broj riba, uključujući mladicu, pastrmku, lipljana, klena i skušu, nastradao je zbog nedostatka vode.

Na ovoj listi su navedeni samo veće rijeke, dok je broj manjih rijeka i potoka koji su u potpunosti presušili u cijeloj regiji je mnogo veći. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak