Umro Borisav Jović: Jedan od arhitekata agresije na BiH koji nije "slomio Bosanca"

12
F. V.

Borisav Jović (93), nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ i visoki funckioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodna Miloševića preminuo je danas od COVID-19 u VMC Karaburma, prenio je beogradski Blic.

"Jović je, posle duge borbe s kovidom preminuo dana u 15:15 u VMC Karaburma", rekao je izvor beogradskog "Kurira".

Jović je rođen 29. oktobra 1928, bio je predsjednik Predsjedništva SFRJ pred raspad države i potom visoki funckioner SPS.

Prošle su 32 godine otkako je zapaljena Grbavica. Danas ljepša nego ikad prije

Kako je zapisao ugledni beogradski novinar Tomislav Marković, dnevničke bilješke Borisava Jovića objavljene u knjizi Poslednji dani SFRJ i memoari Veljka Kadijevića Moje viđenje raspada – vojska bez države sadrže "obilje dokaza koji terete i njih dvojicu i njihovog nezvaničnog šefa Miloševića".

"Oni uopšte ne kriju šta su uradili, naprotiv, hvale se svojim zlodelom, što je u neku ruku i razumljivo. Kad si već uspeo da rasturiš onakvu državu, samoljublje ti ne dozvoljava da svoje životno delo ostaviš u tami, već te nagoni da ga podeliš sa drugima, da se javno pohvališ svetu koliki si zločinac", napisao je Marković.

Tako Jović u dnevničkim bilješkama piše:

"Sastanak koordinacije – u SR Srbiji. Učestvuju svi čelni funkcioneri. Naš cilj je da izbegnemo krvoproliće, da uspostavimo granicu unutar koje se neće ratovati. Van te granice se ne može izbeći, jer Bosna i Hercegovina neće moći da opstane kao država, a bitka oko teritorija bez krvi je teško zamisliva".

O tome Marković veli:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak