Srbija: Kafići od ponedjeljka rade, evo koja će se pravila morati poštovati

Radiosarajevo.ba
Srbija: Kafići od ponedjeljka rade, evo koja će se pravila morati poštovati

Od ponedjeljka, 4. maja u Srbiji ponovo će biti otvoreni ugostiteljski objekti koji će u svom radu morati da sprovode veliki broj preventivnih mjera.

Rad ugostiteljskih i objekata za pripremu i dostavu hrane se može obavljati putem dostave hrane na kućnu adresu, šalterske prodaja hrane i pića (kiosci i dr.), rada ugostiteljskih objekata na otvorenom (bašte) rada ugostiteljkih objekata u zatvorenom prostoru.

Za svaki vid rada predviđene su određene preventivne mjere koje ugostitelji i zaposleni moraju da sprovode kako bi se spriječilo širenje COVID-19.

Rad ugostiteljskih objekata koji pripremaju ili dostavljaju hranu mora biti tako organizovan da se na minimum svede prenošenje koronavirusa između gostiju, korisnika i zaposlenih, te je potreban stalni nadzor nad primjenom najvažnijih mjera prevencije u koje spadaju socijalno distanciranje, nosenje zaštitne opreme i pojačana dezinfekcija, piše b92.

U okviru upravljana i rada objekta neophodno je između ostalog obezbijediti potrebnu količinu propisane lične zaštitne opreme za zaposlene i dezinfekcionih sredstava za zaposlene i korisnike, a svi zaposleni tokom radnog procesa su u obavezi da nose zaštitnu opremu.

Gosti u ugostiteljske objekte moraju ulaziti sa maskom, koja se mora nositi i prilikom preuzimanja hrane i pića putem kućne dostave ili šalterske prodaje. Bez maski u prostoru objekta mogu boraviti samo gosti dok su za svojim stolom.

Raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata organizovati tako da razmak između gostiju koji sjede za istim ili susjednim stolovima, ne bude manji od propisane socijalne distance od 2 metra. U suprotnom obezbijediti fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog punog materijala) koji će dijeliti prostor između stolova.

Izbaciti iz upotrebe posluživanje gostiju kečapa,senfa, soseva, ulja, slanika, šećera, čajeva i sl. iz posuda za zajedničku upotrebu , kao i samousluživanje pribora iz zajedničkih gondola.

Kada se radi o dostavi hrane i pića – ketering, zaposleni je dužan da prilikom dostave nosi masku i rukavice (poželjno i vizir), obavezno najaviti dolazak (telefonom ili javljanjem na interfon), piše b92.

Takođe, prilikom predaje porudžbine držati što veću moguću distancu od klijenta, nakon primanja gotovine od korisnika, obavezno izvršiti dezinfekciju rukavica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak