Nulti pacijent napravio haos u Srbiji: Buknula nova žarišta

Radiosarajevo.ba
Nulti pacijent napravio haos u Srbiji: Buknula nova žarišta

U Srbiji epidemija koronavirusa postepeno jenjava, ali se pojavljuju nova žarišta u manjim gradovima poput Vlasotinca, Negotina i Arilja.

U narednom periodu, upozoravaju epidemiolozi, moguće je da se još negdje pojave nova manja žarišta.

U Arilju je do prekjučer bilo 11 zaraženih, daleko manje nego u nekim lokalnim samoupravama iste veličine, ali su lampicu za uzbunu upalili juče objavljeni podaci Zavoda za javno zdravlje Užice.

Prema njima, još šestoro građana Arilja je oboljelo od koronavirusa i oni će biti upućeni na bolničko liječenje u Beograd. Računajući najnovije podatke, u Arilju je potvrđeno 17 slučajeva korone, među kojima je i dvoje preminulih.

"Treba očekivati da broj obolelih raste pošto se više od 40 ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženima nalazi u samoizolaciji i čeka rezultate testiranja. U gradu je primetna panika", kaže Miloš Nedeljković, predsjednik Opštine Arilje, i dodaje da se širenje zaraze moglo spriječiti da nije napravljena greška u procjeni ko je nulti pacijent.

"Sve je počelo od jedne mlade, jake osobe koja je putovala u inostranstvo i najverovatnije se tamo zarazila, ali nije imala simptome bolesti. To lice drži prodavnicu stočne hrane i mnogi su dolazili kod njega da kupe koncentrat ", kaže Nedeljković.

Po njegovim riječima, dugo se mislilo da je 68-godišnji muškarac, prva žrtva korone u Arilju, bio nulti pacijent.

Ta procjena se pokazala pogrešnom, zapravo tek kasnije je utvrđeno da je to bio mladić koji trguje stočnom hranom. U dane kada se išlo pogrešnim tragom, on je došao u kontakt sa još puno osoba, pa i sa još jednim 79-godišnjakom koji je kasnije preminuo.

Od istog kontakta, osim u samom Arilju, virus se pojavio u selima Dobrače, Grivska i Cerova.

"Za nas je ključno da rezultate testiranja znamo što pre, a brzina kojom se to radi nam ne ide naruku ", navodi Nedeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije