Skandalozni povici u Imotskom šokirali i Milanovića: "NDH nema veze s modernom Hrvatskom"

10
Radiosarajevo.ba
Skandalozni povici u Imotskom šokirali i Milanovića: "NDH nema veze s modernom Hrvatskom"

Na dočeku hrvatske džudistkinje Barbare Matić, osvajačice zlatne olimpijske medalje u Parizu, koncert Marka Perkovića Tompsona "zapalio" je publiku, ali nakon njegovog nastupa uslijedio je čisti horor.

Uvod u koncert koji je trebao biti oda patriotizmu u Imotskom se pretvorio u ustaški dernek. A ovaj put je sve bilo mračnije, zlokobnije – nije to bio incident dvojice-trojice pijanih mladića. Naime, ustašku "himnu" u slavu ustaških koljača Jure Francetića i Rafaela Bobana Evo zore, evo dana je pjevao cijeli trg, tu se našlo možda i nekoliko hiljada ljudi, mahom mladića i djevojaka u dvadesetim godinama.

Bilo je i dignutih ruku u znak ustaškog pozdrava, ali onda je ta videa neko prijavio TikToku, pa su izbrisana.

Slavni američki reper uhapšen zbog posjedovanja droge

Nakon što se proširila vijest - ali i video snimci - o užasu u Imotskom, na događaje se putem svojeg Facebook profila osvrnuo i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje neupitno slave režim tzv. NDH-a što se sinoć na žalost moglo vidjeti i čuti u Imotskom, prije i tokom jednog koncerta - nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj! I ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštivanje zakona", kazao je Milanović i nastavio:

"Zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio je dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrijebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. U danima ponosa i slave, kada obilježavamo veličanstvenu pobjedu u Oluji i slobodu koju su nam donijeli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u sjenu junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promoviraju one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti. Tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumiju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti", napisao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak