Sjećanje na lik i djelo prvog predsjednika RBiH: U Prizrenu postavljena tabla Trg Alije Izetbegovića

16
Fena
Sjećanje na lik i djelo prvog predsjednika RBiH: U Prizrenu postavljena tabla Trg Alije Izetbegovića

U znak sjećanja na prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je na Trgu Alija Izetbegović u centru Prizrena postavljena i tabla "Trg Alije Izetbegovića”.

Na svečanosti otvorenja, predstavnici Bošnjaka Rasim Demiri, Sead Arifi i savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore Kosova Ćerim Bajrami, su tom prilikom ukazali na važnost sjećanja na lik i djelo Alije Izetbegovića.

Bajrami je kazao da ja za Bošnjake ponovno postavljanje table "Trg Alije Izetbegovića", a koja je ranije uklonjena zbog rekonstrukcije ulica, svečani čin.

Vlada FBiH dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda, sad iznosi 20,74 KM: Šta to znači

[related]https://radiosarajevo.ba/metromahala/lica/prije-97-godina-roden-je-alija-izetbegovic-da-svi-budu-malo-vise-bosanci/465374[/related]

"Kao i većina Bošnjaka, ponosimo sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, njegovom historijskom ulogom u očuvanju identiteta bošnjačkog naroda i Države Bosne i Hercegovine. Njega poštuju i pripadnici albanskog i turskog naroda na Kosovu", kazao je Bajrami.

Da nije bilo Armije R BiH, dodao je Bajrami, njenog otpora srbijanskoj agresiji, "ne bi bilo ni nas Bošnjaka u državama regije Zapadnog Balkana kao priznatih nacionalnih manjinskih naroda, nit priznanja našeg maternjeg bosanskog jezika".

Prisutni su podsjetili na riječi Alije Izetbegovića koji je kazao: "Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem".

Imenovanje ulica i gradskih trgova je važan dio urbanog planiranja i odražava povijest, kulturu i vrijednosti jednog grada ili regije, posebno Prizrena, drugog po veličini grada na Kosovu.

Na Kosovu osim u Prizrenu i u Peći je ulica nazvana po Aliji Izetbegoviću, a u njegovu čast, u Republici Turskoj oko 50 javnih institucija nosi ime po Aliji Izetbegoviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak