Rijetki fenomen: Pogledajte šta je dočekalo turiste na hrvatskoj obali

4
Radiosarajevo.ba
Rijetki fenomen: Pogledajte šta je dočekalo turiste na hrvatskoj obali

Istarske plaže suočavaju se s intenzivnim cvjetanjem mora, fenomenom koji je posljednjih dana prekrio obalu od Rovinja do Pule. Prema riječima Danieli Marić Pfannkuchen iz rovinjskog Centra za istraživanje mora, riječ je o prirodnom procesu koji nije posljedica zagađenja, već povećanog prisustva sluzi i morske prljavštine na površini.

"U posljednja dva dana, intenzivno cvjetanje mora uz hrvatsku i talijansku obalu došlo je sve do Pule," izjavila je Marić Pfannkuchen.

"Ovo cvjetanje, koje je ranije bilo ograničeno na sjeverni dio Jadrana, sada je prisutno i u Kvarneru. Fenomen se nastavlja zbog stabilnog vremena i nedostatka jakih vjetrova koji bi mogli pomaknuti nakupine."

U toku ročište osumnjičenima u akciji "Incitat": Ibro Berilo doveden s KCUS-a

Fenomen poznat kao "mucillagini" karakterizira formiranje sluzavih nakupina koje nastaju zbog povećanog broja fitoplanktona. Ove nakupine često uzrokuju neugodnosti za lokalne ribare, koji prijavljuju otežano ribarenje zbog začepljenja mreža.

"Fenomen cvjetanja mora nije neobičan, ali trenutna intenzivnost nije zabilježena posljednjih dvadeset godina," dodaje Marić Pfannkuchen.

"Razina saliniteta u moru, koji je ovog proljeća bio rekordno nizak, zajedno s brzim porastom temperature mora i velikim količinama hranjivih soli koje donose padaline, stvorili su idealne uvjete za razvoj fitoplanktona."

Osim u Jadranu, slični fenomeni primijećeni su i u drugim dijelovima Sredozemnog mora, kao i u Mramornom moru u Turskoj tokom proljeća i ljeta 2021. i 2022. godine.

Marić Pfannkuchen ističe da su sluzave nakupine rezultat djelovanja fitoplanktona, koji pod određenim uvjetima proizvodi velike količine organske tvari. Iako uzrokuju neugodan osjećaj na koži i miris prilikom razgradnje, fenomen se obično pomiče zbog vjetrova i struja, omogućavajući odabir plaža bez prisutnosti sluzi za kupanje, piše Jutarnji list.

"Fenomen cvjetanja mora bit će prisutan dok se vremenski uvjeti ne promijene, ali ne treba paničiti. Preporučujemo da se plaže pažljivo biraju u skladu s trenutnim uvjetima kako bi se izbjegle neugodnosti," zaključuje Marić Pfannkuchen.

Video možete pogledati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak