Na Jadranu snimili peraju, a onda uočili bijelu mrlju: Da li je ovo riječ o - orki?!

0
Radiosarajevo.ba
Na Jadranu snimili peraju, a onda uočili bijelu mrlju: Da li je ovo riječ o - orki?!
Foto: Morski.hr / Šta je na fotografiji - orka ili delfin?

Žena je prije svega nekoliko dana sa svjetionika Struga (južna obala otoka Lastovo) teleobjektivom zabilježila peraju koja je zagolicala maštu!

"Na prvu smo pomislili da se radi o dupinu, ali u usporedbi s jedrilicom koja je bila u blizini nam se učinilo da je životinja malo krupnija ipak. Uranjala je i izranjala iz mora poput podmornice", napisala je u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora.

I sve bi bilo "u redu" da nije primijetila nešto što je izgledalo poput velike bijele mrlje po kojoj su poznati upravo - slavne orke, "kitovi ubice", kako ih još nazivaju!

Ima li osvježenja na vidiku: Meteorolozi objavili prognozu do 20. augusta, evo kakvo će biti vrijeme

Ima li osvježenja na vidiku: Meteorolozi objavili prognozu do 20. augusta, evo kakvo će biti vrijeme

Nakon toga naravno na stotine pitanja, je li moguće da je orka zalutala kod Lastova, mijenjaju li se navike ovih grdosija koje do sada nisu zabilježene u Jadranu i slično? Komentari su naravno išli u smjeru toga kako je nemoguće da orka zaluta u Jadran, kako je najbliže što je ikad bila oko Gibraltara i to ne cijele godine. I to ima smisla, no bilo bi dobro dobiti i konačnu stručnu "presudu!"

"Na slici je dobri dupin. 'Bijela fleka' je odbljesak svjetla. Orka nije zabilježena u Jadranu. U Sredozemlju žive samo oko Gibraltara, ali ne cijele godine", rekao je jedan od članova grupe. "Orke su posvuda, samo u Crnom i Baltičkom moru nisu jos viđene. Kod Gibraltara postoji mala, ali specifična populacija od oko 50 jedinki i normalno je da ulaze u Mediteran. 2020. su zapažene čak kod Izraela", rekao je jedan drugi član grupe.

"Crni dupin vjerojatno, kod Korčule su davno zamijenili isto s orkom", pisalo je u jednom od komentara. Ekipa portala Morski.hr poslala je upit Institutu za oceanografiju i ribarstvo i obavijestit će javnost o odgovoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije