Oaza porodičnog turizma u Hrvatskoj: Kafa košta 2,7 KM, a pizzu možete naći za 14 KM

0
Radiosarajevo.ba
Oaza porodičnog turizma u Hrvatskoj: Kafa košta 2,7 KM, a pizzu možete naći za 14 KM

Profiliran i prepoznat kao odredište porodičnog turizma, u kojem se kafa uz more u 'Lučici' može popiti za 1,40 eura (2,74 KM), a u cijeloj godini otvorenom 'Dalmatincu' pizze se prodaju već od sedam eura (13,70 KM).

Ovo povoljno mjesto se zove Orebić i nalazi se na Pelješcu, a ove je godine u znaku obilježavanja velikih jubileja.

Slave 120 godina turizma, 60 godina međunarodne zaštite izvornosti vina sa svjetski poznatog položaja Dingač čije su strme padine zasađene plavcem malim te 60 godina od osnutka Poloneze, folklorne skupine prepoznatljive po izvedbi Kapetanskog plesa.

Šta pišu mediji iz EU o iskopavanju litijuma: "Nije više pitanje da li će biti projekta ili neće"

"Proslava traje sve do kraja godine, još stignete doći. Imamo brojne koncerte, predstave, fešte, bogatu eno-gastro ponudu...", poziva Mladen Đeldum, direktor općinske turističke zajednice.

Muzej u Orebiću nalazi se na Trgu Mimbelli, nazvanom po kapetanu Antonu Mimbelliju, najvećem brodovlasniku i meceni Orebića koji je u 19. stoljeću u mjestu napravio vodovod, piše Večernji.

Uz Mimbellije se veže i priča o orebićkim Romeu i Juliji. Naime, Antonov jedinac Baldo zaljubio se u kćer guvernante čije ime nitko ne pamti, a oprečne su i priče je li bila porijeklom iz Ukrajine ili Hercegovine.

Uglavnom, Baldina je ljubav s djevojkom skromna porijekla bila zabranjena, on drugu ženu nije htio, odselio se u Trst, ondje lumpovao i kockao i nikad se s drugom nije skrasio pa je njegovom smrću izumrla loza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak