Poznati meteorolog objavio prognozu za novembar i otkrio kada se očekuje novi snijeg

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio prognozu za novembar i otkrio kada se očekuje novi snijeg

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj prognozi najavio je dolazak novog snijega.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

U ponedjeljak i u utorak relativno toplo, dok se u utorak poslijepodne očekuje naoblačenje sa kišom, mjestimično uz zahlađenje. Sredinom nedjelje hladnije, na jugu regiona uz padavine. Krajem nedjelje dalje zahlađenje uz moguće obilnije padavine, a uz pad temperature u višim oblastima moguć snijeg. Poslije 12. novembra osjetno hladnije.

Ne propustite premijeru predstave "Buđenje proljeća" rediteljice Arme Tanović Branković

Danas će se preko regiona velikom brzinom premiještati hladan front koji donosi olujan, na udare i orkanski vjetar, kišu, pljuskove, grmljavinu, a lokalno može biti i tuče/grada. Iza fronta atmosfera polako u smirivanju, dok će vjetar oslabiti na umjeren do pojačan ali bez olujnih udara. U ponedjeljak promijenljivo oblačno, ponegdje uz prolaznu kišu i relativno toplo.

Jugozapadni vetar u daljem slabljenju i u okretaju na zapadni i sjeverozapadni smjer. Dnevni maksimum od +14 do +21 stepen Celzijusa.

U utorak prijepodne uglavnom suho, zatim se očekuje naoblačenje koje će usloviti pojavu kiše, a na jugu može biti i gmljavinskih pljuskova. Padavine neće biti ovako intenzivne i neće im prethoditi olujan južni vjetar.

U noći ka srijedi i u srijedu tokom većeg dijela dana nad središnjim, južnim i jugoistočnim predjelima oblačno i hladnije uz kišu, dok će na sjeveru i zapadu biti oblačno uz pojavu slabe kiše ponegdje. Počet će da duva slab do umjeren, sjeverozapadni vjetar donoseći zahlađenje tako da će se u srijedu maksimumi kretati od +8 do +16 stepeni Celzijusa.

U četvrtak poslije hladnog, mjestimično i maglovitog jutra tokom dana malo do umjereno oblačno i uglavnom suho uz slab vjetar, dok će dnevni maksimum biti sličan onom u srijedu. Petak donosi kraće otopljenje ali se poslijepodne očekuje novo, jače, pogoršanje koje će nas vjerovatno pratiti i za sljedeći vikend.

Oko ovog datuma se simulira dalje, jače, zahlađenje te bi se za naredni vikend maksimumi mogli kretati od +4 do +9 stepeni Celzijusa, što je ispod prosjeka za taj dio novembra dok bi na planinama preko 800mnv bilo uslova za snijeg. Stabilizacija i razvedravanje su mogući oko 15.11. ali bi tada jutra bila hladna uz minimum od -7 do +2 stepena Celzijusa, dok bi se maksimumi kretali od +5 so +10 stepeni Celzijusa.

Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do petka: Evo kada stiže zahlađenje

Sumirano, poslije olujnog naleta, od sredine sedmice polako ali sigurno ulazimo u drugačiji tip vremena koja će sve više ličiti na kasno jesenje. Više neće biti olujnih udara južnog vjetra, dok bi krajem sljedeće nedjelje uz daljnje zahlađenje u brdsko-planinskim predjelima regiona moglo biti i snijega.

Svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode", navodi se u prognozi meteorologa Marka Čubrila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak