Poginuli irski vozač lani je bio u Hrvatskoj s velikim planom: 'Nisam očekivao ovakvu maglu'

0
Radiosarajevo.ba
Poginuli irski vozač lani je bio u Hrvatskoj s velikim planom: 'Nisam očekivao ovakvu maglu'

Više od 17 godina u WRC-u nije bilo smrtnog slučaja vozača ili suvozača. Sve do 13. aprila i hrvatskog izdanja relija. Irac Craig Breen, koji vozi za tim Hyundai, tokom testiranja je izletio sa staze i poginuo u Golubovcu kraj Lobora.

Prednjim lijevim krajem udario je u drveni stup te je poginuo na mjestu. Njegov suvozač James Fulton prošao je neozlijeđen.

"Hyundai je duboko tužan što mora potvrditi da je vozač Craig Breen izgubio život u nesreći na treningu za hrvatski reli. Suvozač James Fulton nije ozlijeđen u incidentu koji se dogodio malo nakon podne. Hyundai upućuje najiskrenije saučešće Craigovoj porodici, prijateljima i mnogim navijačima. Nećemo davati dodatne komentare u ovom trenutku", napisali su iz Hyundaija na Twitteru.

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

Breen je u Zagreb stigao s velikim ambicijama. Vozio je WRC u Hrvatskoj i prošle godine te je bio četvrti. Ove sezone već ima jedno postolje, bio je drugi na reliju u Švedskoj.

"Duboko nas je potresla ova vijest. U ovom trenutku traje istraga. Nastojimo povezati što se točno dogodilo. Ovakve stvari u našem se sportu događaju, glavno je da zadržimo mirnu glavu, da izrazimo sućut Breenu i irskom savezu... Ovo su strašne stvari. Cilj nam je minimizirati ovakve stvari", rekao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

Breen vozio po gustoj magli u Hrvatskoj

Breen je prošle godine bio četvrti u Hrvatskoj i ovaj put je došao popeti se na postolje. Tokom jednog dijela relija vozili su i po gustoj magli, a Breen je priznao da mu nije bilo lako voziti u takvim uvjetima.

Teška nesreća na testnoj vožnji reli vožnje u Hrvatskoj: Irski vozač na mjestu poginuo

"Sretan sam što sam uopće došao do kraja. To su bili najlošiji uvjeti koje sam vidio u životu. Ništa nisam mogao vidjeti, dobro pa me suvozač upozoravao što me čeka. Vidljivost je bila 10-15 metara. Doduše, uživao sam", rekao je tad.

A prije samo 13 dana Breen je sa suvozačem Jamesom Fultonom doživio tešku nesreću na reliju Casinos Do Algarve u Portugalu. Na makadamskoj cesti izgubili su kontrolu u zavoju, prevrnuli se nekoliko puta i udarili automobilom u brdo.

Tad su pukom srećom prošli bez povreda i oni i gledatelji, kojih je na tome mjestu bilo nekoliko desetaka.

Breena je u automobilizam "povukao" otac Ray, i sam vozač relija. Craig je vozio klasične kružne utrke, a 2009. potpuno se posvetio reliju. Natjecao se u britanskom i irskom reliju, a 2010. došao je i do WRC-a. Odmah iduće godine pobijedio je u inauguralnoj sezoni WRC Academyja.

Među elitu, ona najjaču WRC grupu, ušao je 2016., vozio je povremeno za Citroën, a bio je treći na finskom reliju. Ostao je još neko vrijeme u Citroënu, no izgubio je mjesto vozača na kraju 2018.

Vozio je povremeno za Hyundai između 2019. i 2021. Četiri puta se popeo na postolje, a potom je prešao u momčad M-Sport, a za ovu sezonu vratio se u Hyundai, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak