Panika zbog mađarske odluke, Nijemci se obratili i Hrvatskoj: "Uvedite im kontrolu na granici!"

5
Hina
Panika zbog mađarske odluke, Nijemci se obratili i Hrvatskoj: "Uvedite im kontrolu na granici!"

Njemački političari zahtijevaju sankcije za Budimpeštu zbog liberalizacije viznog sistema za Rusiju, a od mađarskih susjeda, među kojima je i Hrvatska, traže uvođenje kontrola na granicama s Mađarskom.

"Na mađarskim granicama treba uvesti kontrole, to je pravno moguće. Sada su na potezu susjedne zemlje poput Austrije, Hrvatske, Slovačke i Rumunjske", rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Michael Stuebgen (Kršćansko-demokratska unije CDU).

On je u razgovoru za dnevnik Bild rekao kako je ova mjera potrebna nakon što je Mađarska ublažila vizni sustav za građane Rusije i Bjelorusije te omogućila lakše useljavanje radne snage iz ovih zemalja.

Vojni tuneli JNA postaju turistička atrakcija: Privlače sve više posjetitelja

"Neprihvatljivo je da jedna članica Europske unije više-manje nekontrolirano u zemlju pušta Ruse", rekao je Stuebgen.

I njegov kolega i šef europskih pučana Manfred Weber je zatražio sankcioniranje Mađarske zbog olakšavanja ulaska ruskih i bjeloruskih državljana.

Rusija gubi borce zapanjujućom brzinom: Ostaju bez više od 1000 vojnika dnevno

"Putinovi špijuni i ubice su već nanijeli dosta štete Europskoj uniji i Njemačkoj… ko bez provjere Ruse pušta u EU, taj snažno ugrožava sigurnost Europe", rekao je Weber te dodao kako mađarski potez "mora imati posljedice".

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) poručila je kako se nakon ruske agresije na Ukrajinu povećala opasnost od ruske špijunaže i sabotaža: "Članice EU-a zato moraju povisiti stupanj zaštite umjesto da stvaraju potencijalne puteve ulaska."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak