Oštre reakcije na odbijanje pomoći BiH Sandžaku

Radiosarajevo.ba
Oštre reakcije na odbijanje pomoći BiH Sandžaku

Nakon što je Ana Brnabić, premijerka Srbije, kazala da im nije potrebna pomoć iz BiH koja je ponuđena zbog alarmantne situacije s koronavirusom u Sandžaku, te da se mogu boriti s pandemijom, stigle su oštre reakcije iz Novog Pazara.

Reagirali su iz Islamske zajednice u Srbiji, te je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić rekao da takav odgovor Beograda govori da vlastima u Srbiji možda nije stalo do života u Sandžaku.

Pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se uključi u rješavanje problema, javlja Al Jazeera.

I potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić u izjavi za Al Jazeeru pozvao je Vučića da se uključi. Smatra da su pomoć i ljekarski timovi potrebni Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Mnogi iz Novog Pazara su pozvali da Srbija prihvati pomoć koju je ponudila BiH, a ponudila je i dva tima ljekara iz Tuzle i Sarajeva kao reakciju na apele za pomoć.

Inače, Novi Pazar je jedno od najvećih žarišta u Srbiji, s 509 zaraženih koronavirusom.

Iz gradskog Kriznog štaba kazali su da je situacija u Opštoj bolnici povoljnija u odnosu na prethodni period, te da bi u toj ustanovi trebalo biti oslobođeno dodatnih 100 kreveta za liječenje oboljelih od COVID-a 19.

Krizni štab je donio odluku kojom se zatvaraju kupališta i bazeni u tom gradu.

Ljudi u Novom Pazaru kažu da skoro da nema čovjeka koji ne poznaje nekoga ko je zaražen. Navode i da nema dovoljno opreme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak