Nije do Crne Gore, i u Albaniji je nestalo struje: Evo gdje je kvar počeo

5
Radiosarajevo.ba
Nije do Crne Gore, i u Albaniji je nestalo struje: Evo gdje je kvar počeo

Struja u velikom djelu Albanije nestala je zbog kvara na interkonektivnom vodu sa Grčkom, a koji je izazvan zbog visokih temperatura.

Operater prenosnog sistema (OST) naveo je da su velike količine prijenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda, prenosi Albanian post.

Nakon prekida, struja se vratila u Tiranu i druge gradove zemlje u kojima je bilo problema.

Nevrijeme stiglo u BiH: Ulice pod vodom, kolaps u saobraćaju

"Kvar je krenuo od interkonektivnog voda sa Grčkom, a zatim se nastavio kaskadnim efektom u cijeloj zemlji. Kvar je također identifikovan na pruzi Prizren. Iz početnog ukrštanja proizilazi da su velike količine prijenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda", naveo je OST i dodao da preduzima mjere za vraćanje električne energije svim potrošačima, prenosi Blic.

Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Đirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadar.

Bez struje su, pored Albanije, ostale i Crna Gora, Bosna i Hercegovina i veliki dijelovi Hrvatske.

Električni kvar paralizirao regiju: Nesvakidašnji kolaps uzdrmao BiH, Hrvatsku i Crnu Goru

Iz Hrvatske stižu slične informacije

Iz nezvaničnih, ali pouzdanih informacija Dalmacija Danas saznaje da se u ovoj fazi uvozi struja iz Grčke i da su radovi na autoputu u Crnog Gori izazvali prekid ispostave električne energije.

"Neki dalekovod između Grčke i Albanije je ispao i onda su se tokovi poremetili. Ali to nije zvanično, to su zasad preliminarne informacije", rekao je, Danko Blažević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak