Nestašica antibiotika: Farmaceutske kompanije iz regiona upozorile da ih neće biti do iduće godine

2
Radiosarajevo.ba
Nestašica antibiotika: Farmaceutske kompanije iz regiona upozorile da ih neće biti do iduće godine

Kompanija Alkaloid prijavila je nestašicu antibiotika Citeral 250 mg filmom obložene tablete djelatne tvari ciprofloksacinklorid. Razlozi su povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti do kraja 2024. godine.

Farmaceutski div Pfizer pak upozorava kako je došlo do nestašice njihova antibiotika Zyvoxid 2 mg/ml, otopina za infuziju, djelatne tvari linezolid. Antibotik je indiciran za liječenje upale pluća. Razlozi su povezani s distribucijom, a lijeka u Hrvatskoj neće biti samo do 16. septembra.

U Bosni i Hercegovini, prema Registru lijekova izdatog od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, postoji lijek sa djelatnom tvari linezolid LINEZAN koji proizvodi ANFARM HELLAS, dok se Pfizerov lijek pod nazivod Zyvoxid ne nalazi na ovogodišnjoj listi.

Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

Hrvatska farmaceutska firma Pliva objavijestila je o nestašici Klavocina DT 875 mg/125 mg, tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta, djelatnih tvari amoksicilin trihidrat (penicilin) i kalijev klavulanat.

U Plivi kažu da su razlozi nestašice povezani s proizvodnjom, a lijeka neće biti sve do 1. jula iduće godine. 

Nestašica lijeka kojeg koriste mnogi građani u BiH: Ne postoji adekvatna zamjena

U Bosni i Hercegovini, prema dostupnoj listi, postoje zamjene za proizvođača Plivu, te su zamjene bazirane na amoksicilinu i kalijevom klavulanatu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak