Mještani zbunjeni: Rekordna temperatura u Jadranskom moru znatno spala

8
Radiosarajevo.ba
Mještani zbunjeni: Rekordna temperatura u Jadranskom moru znatno spala

U samom srcu ljeta i sezone kada se očekuju visoke temperature, a ujedno i visoke temperature mora, mještani i turisti u Dubrovnika i okolice zatečeni su naglim padom temperature mora, koja je u četvrtak, 25. jula, bila iznimno ugodna za kupanje, dok danas mnogi javljaju kako je more neobično hladno.

"Prije četiri dana na Pelješcu mlaka voda, a jučer i danas hladna. Doduše puše vjetar, ali umjereni su valovi" javlja čitatelj portala Večernji list.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), temperatura mora jutros u 7 sati iznosila je samo 19.1°C, a u 11 sati porasla je tek na 19.6°C. Ovo predstavlja dramatičan pad u odnosu na rekordne temperature zabilježene prije nekoliko dana, kada je more dosegnulo približno 30°C o čemu smo već pisali. U pokušaju da razumijemo uzroke ovog fenomena, kontaktirali smo stručnjake za pojašnjenje. 

Objavio i fotografiju: Predrag Kojović tvrdi da ga je u Sarajevu fizički napao taksista

Ivica Vilibić iz Instituta Ruđer Bošković komentirao je situaciju, naglašavajući kako na trenutni pad temperature mora utječe pad temperature u atmosfera, "Na temperaturu mora utječe više faktora. Na prvom mjestu je prijenos topline iz atmosfere prema moru, što uzrokuje zagrijavanje mora od proljeća do kraja ljeta, kad je sunčevo zračenje najveće.

Što je topliji zrak, to je naravno toplija i površina mora, pa su stoga i bilježene rekordne temperature za vrijeme nedavnog toplinskog vala. U jesen i zimi se more hladi, jer more gubi toplinu, a atmosfera je dobivam stoga mjesta uz more imaju topliju klimu", rekao je Ivica Vilibić.

Vilibić je također objasnio kako bura može dramatično utjecati na površinsku temperaturu mora: "Kada ljeti zapuše malo jača bura, tada se događa fenomen poznat kao upwelling, gdje bura 'odguruje' površinsko more prema otvorenom moru, a hladnije more iz većih dubina uzdiže se prema obali. Ovaj fenomen može značajno smanjiti temperaturu mora na površini. Danas i jučer u dubrovačkom području puše relativno jaka bura, što je uzrokovalo guranje toplijeg površinskog mora prema talijanskoj obali i uzdizanje hladnijeg mora uz obalu. Ovo je redovna pojava ljeti, i nakon toplinskog vala ili normalnog ljetnog razdoblja. Nakon što bura prestane, bit će potrebno nekoliko dana da se more vrati u svoje uobičajene temperature", kazao je Ivica Vilibić. 

S druge strane, Natalija Dumić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu kaže kako i ona iznenađena brojem temperature, no ne slaže se da je na to utjecala bura, jer trenutno na obali ne puše toliko hladan zrak. "Meni je taj brojka isto čudna, ali ne bih još ništa zaključivala dok se ne potvrdi kontinuitet pada temperature. Na kratkotrajni pad temperature može utjecati mnogo faktora, uključujući ljudske greške u mjerilima. Naravno da nije prirodan ovakav pad temperature, no dok se ne potvrdi jednaka temperatura barem dva dana uzastopno, teško je komentirati. Bura može igrati svoju ulogu, ali trenutno sam u Splitu i ova bura nije toliko hladna da bi mogla uzrokovati toliki pad temperature. Postoji mogućnost da su u pitanju i drugi faktori ili greške u mjerilima", kaže Dumić. 

Iz DHMZ-a su nam potvrdili da ponovno provjeravaju podatke jer su i oni iznenađeni ovakvim naglim padom temperature. Očekuju se dodatne analize i naknadno izvješće o mogućim uzrocima i potvrdi ovog fenomena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak