Meteorolog najavio veliku promjenu vremena: "Lucifera će razbiti oluja. Idu grmljavinski oblaci"

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolog najavio veliku promjenu vremena: "Lucifera će razbiti oluja. Idu grmljavinski oblaci"

Vrhunac je toplinskog vala. Crveni alarm zbog iznimno visokih temperatura DHMZ je upalio za cijelu Hrvatsku za srijedu, četvrtak, petak i subotu. Italijani su ga nazvali 'Lucifer' zbog iznimno visokih temperatura čak i za ovo doba godine.

"Ovaj će toplinski val biti upola kraći od onog u julu, ali to ne znači da je slabiji. Područje u kojem se nalazi Hrvatska trenutno je jedno od najtoplijih na kontinentu" rekao je za Dnevnik.hr meteorolog Ivan Čačić i najavio promjenu vremena.

Ona bi trebala stići u nedjelju kad bi temperature mogle pasti 10 do 15 stepeni, a toplinski val završiti velikim nevremenom.

Turisti u Hrvatskoj uhvaćeni na djelu, pogledajte što izvode: ‘Kakav su primjer svojoj djeci’

"Ovo što se događa nije slučajno i možemo to povezati s globalnim zatopljenjem. Svaki u posljednjih trinaest mjeseci je bio najtopliji ikad. Sve ovako visoke energije u atmosferi vezane su za rizike od nepogoda i nevremena. Prognoza pokazuje da će u nedjelju i ponedjeljak u kontinentalnom dijelu Hrvatske pasti između 30 i 70 mm kiše po četvornom metru. Preporučio bih poljoprivrednicima da do nedjelje obave berbe grožđa jer očekujemo dolazak grmljavinskih oblaka", rekao je meteorolog Čačić.

Vremensku prognozu Federalnog hidrometeorološkog zavoda možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak