Još jedan paklen dan pred nama: Evo kad dolazi ciklona koja će donijeti kišu i zahlađenje

2
Radiosarajevo.ba
Još jedan paklen dan pred nama: Evo kad dolazi ciklona koja će donijeti kišu i zahlađenje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. I danas je na snazi crveni meteoalarm, a upozorenje glasi:

"Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodno. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi."

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Sokolac 16; Široki Brijeg 17; Bjelašnica 18; Bugojno i Livno 19; Drvar 21; Bihać, Sanski Most, Sarajevo, Zenica i Zvornik 22; Banja Luka, Prijedor, Trebinje i Tuzla 23; Bijeljina 25; Gradačac, Mostar i Neum 26°C.

Zemljotres u Hrvatskoj

Zemljotres u Hrvatskoj

Bioprognoza: Nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovane valom vrućina i visokim dnevnim temperaturama i narednih dana u većem dijelu dana će uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima i osjetljivoj populaciji, naročito djeci i starijima. Opštu sliku dodatno će pogoršati i manjak svježine u noći. Preporučljivo je maksimalno posvetiti pažnju zaštiti od vrućine, laganije se odijevati, konzumirati više tečnosti, provoditi planirane aktivnosti u prijepodnevnim satima, te općenito postupati po preporukama nadležnih službi.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Usljed razvoja oblačnosti u poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi i grmljavina su najizgledniji na području Krajine i sjeveru Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom južnog smjera. Na sjevernim područjima zemlje vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C, lokalno i do 42°C. U Sarajevu pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 38°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne u Bosni uz razvoj oblačnosti mogući su lokalni pljuskovi na području Krajine, centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C. 

Najtopliji u cijeloj Europi: U ovom bh. gradu jučer oboren temperaturni rekord, izmjereno 42,6°C

Najtopliji u cijeloj Europi: U ovom bh. gradu jučer oboren temperaturni rekord, izmjereno 42,6°C

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. U drugom dijelu dana usljed razvoja oblačnosti moguć je poneki lokalni pljusak u planinskim područjima. Vjetar slab u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C. 

U subotu u Bosni i Hercegovini i dalje vruće, ali manje stabilno vrijeme. U drugom dijelu dana širom zemlje može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.  

U nedjelju u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano. U drugom dijelu dana sve više oblaka usljed nastupajućeg ciklona sa zapada koji se očekuje u ponedjeljak. Mogući su i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije