Kakva glupost: Dronom snimao i ometao vatrogasce u gašenju požara

1
Radiosarajevo.ba
Kakva glupost: Dronom snimao i ometao vatrogasce u gašenju požara

Gašenje požara iz zraka iznad uvale Kosirina na Murteru u petak, 5. jula, je ugrozio jedan dron. Pet kanadera i air tractora moralo se povući s požarišta na desetak minuta jer im je letjelica ometala let.

"Zapalilo se raslinje i makija, još ga gasimo, ali najbitnije je da smo zaustavili širenje. Moram napomenuti da smo u jednom trenutku stali jer je netko nadlijetao dronom. Molimo ljude da ne ometaju ni naše zemaljske ni zračne snage i da se udalje od požarišta, a ne da snimaju", rekao nam je u petak Darko Dukić, komandir Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Portal morski.hr objavio je, pak, kako se radi o dronu youtubera i turističkog vodiča Ive Jarića, koji je snimke požara koje je taj dan snimao dronom objavio na svome Instagram profilu, uz pjesmu Mate Bulića "Gori gora, gori borovina". Snimke je skinuo ubrzo nakon apela vatrogasaca i burne reakcije javnosti zbog takvog neodgovornog ponašanja.

Nikšić otkrio kolika je dnevna šteta Željeznica FBiH zbog prekida pruge prema Mostaru i Pločama

Jarić je za morski.hr potvrdio da je on podigao dron. Kako je rekao, ima dozvolu za upravljanje dronom od Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (Airspace Management Cell – AMC). No ne i za konkretan let iznad Murtera. Ovu dozvolu je dužan dobiti prije svakog dizanja drona. Portal piše kako je to u Hrvatskoj vrlo jednostavno i brzo, preko istoimene aplikacije i najčešće u roku od svega 3-5 minuta. No Jukić za snimanje požara nije ni toliko napravio, kao što nema ni dozvolu Državne geodetske uprave za uporabu snimki iz zraka, navode.

"Ja sam taj koji zvao vatrogasce, a nisam letio na tom prostoru, već sedam kilometara dalje. Nisam bio blizu požara. Osjećao sam se ugroženo, kad sam osjetio dim, pa sam podigao dron da snimim o čemu se radi. Ne bih volio da me se ne optuži krivo, pa da kasnije bude kakvih posljedica. Imam snimke leta i tačne pozicije, a vatrogasci su došli tek poslije", kazao je za morski.hr.

Portalu je poslao snimke svoje pozicije iz kojih se vidi da je bio prilično bliže nego što je tvrdio. Poslije je kazao kako je ipak pogriješio.

'Puno je ovakvih slučajeva'

"Napravio sam glupost, ali 99 posto sam siguran da nije moj dron uzrokovao prekid gašenja požara kanaderima. Napravio sam pogrešku i ako kojim slučajem jesam kriv, preuzimam odgovornost, nije mi bila namjera nikoga ugroziti", kazao je Ivan Jarić.

Hoće li i za što i zakonski odgovarati utvrdit će pokrenuta policijska istraga, ali činjenica je da se mnogi u javnom prostoru ponašaju potpuno bez kontrole.

Zabrinjavajući podatak: Tri ilegalna leta dronova ugrozila sigurnost aviona kod Splita i Dubrovnika

Komentarisao je to za morski.hr i vatrogasni komandir Dukić:

"Ovo što se događa s dronovima je nevjerojatno. Bio je jedan slučaj prije neki dan u Splitu, pa na području Dubrovnika. Nažalost, ima ih puno. Mi uredno kod intervencija odredimo zonu zabrane leta i zabrane plovidbe u perimetru. Tako smo napravili i ovaj put, no osim drona, bilo je uz obalu primjetno i vodenih skutera te drugih plovila. Odmah je policija postupala, a rade i na ovom slučaju", rekao je Dukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak