Požar u Makarskoj: Gorjela jahta hercegovačkog biznismena

0
Radiosarajevo.ba
Požar u Makarskoj: Gorjela jahta hercegovačkog biznismena
Foto: Slobodna Dalmacija / požar u Makarskoj

Oko ponoći s petka na subotu je u makarskoj gradskoj luci došlo do požara na jahti "Acceptus" dugoj 24, a širokoj 7 metara i prema neslužbenim procjenama, vrijednoj oko 3 miliona eura (oko 6 miliona KM), a koja je plovila pod malteškom zastavom.

Požar koji je trajao više od četiri sata i koji su gasili vatrogasci s gotovo cijele Makarske rivijere predvođeni JVP Makarska, pristigli sa oko 15 cistreni, započeo je u krmenom dijelu jahte gdje se nalazi skladište za jet skijeve.

Čim je počelo gorjeti, Makarani su lupanjem o brod uspjeli probuditi troje članova posade koji su spavali u jednoj od pet kabina, a koji su, srećom, pobjegli neozlijeđeni. Jahta je, kako doznajemo, u vlasništvu Mišela Čolaka, vlasnika firme Feal iz Širokog Brijega, a koji u Makarskoj ima stan te se bavi stanogradnjom

Dodik zavapio zbog žrijeba: Prevara! Farsa! Naš se delegat neće povući!

Dodik zavapio zbog žrijeba: Prevara! Farsa! Naš se delegat neće povući!

Za vrijeme požara u rezervoaru jahte bilo je oko 5 tona goriva tako da su vatrogasci buktinju gasili skoro do 4 sata kada je jahta potonula na bok, a zbog male dubine bar su dva metra broda ostala iznad površine mora.

Požar u Makarskoj

Kako smo doznali, jahta koja je cijelu zimu bila privezana u luci, 12 sati prije požara uplovila je u luku sa šestero gostiju koji su je i unajmili, a tjedni najam košta oko 90 hiljada eura (oko 120 hiljada KM).

Makarska riva je za vrijeme požara bila obavijena gustim crnim dimom pa se, ovisno o smjeru vjetra, nije moglo ni disati, a širio se i smrad izgorene plastike. Policajci i vatrogasci ogradili su cijelu rivu i nikome nije bilo dopušteno približavanje jer je postojala opasnost od eksplozije.

Svi turistički brodovi koji su bili privezani uz jahtu na početku izbijanja požara, odmah su isplovili na pučinu tako da je spriječena još veća tragedija.

Požar u Makarskoj

O uzrocima požara jahte širokobriješkog poduzetnika, može se samo nagađati, a policija će nakon obavljenog uviđaja o svemu obavijestiti javnost. Za vrijeme požara naša ekipa je bila na terenu, a kako se drama odvijala, možete pogledati u videima, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije