Iz Hrvatske najavljuju radikalnu promjenu vremena: 'Stižu nevrijeme, olujni vjetar, prijete poplave'

1
Radiosarajevo.ba
Iz Hrvatske najavljuju radikalnu promjenu vremena: 'Stižu nevrijeme, olujni vjetar, prijete poplave'

Nakon trenutnog toplinskog vala, za vikend napokon nastupa zamjetna promjena vremena, koja se već godinama često događa poslije blagdana Velike Gospe, najavio je DHMZ Hrvatske.

Saopćili su da iako će u subotu, 17. augusta, još u većini krajeva biti vruće, s približavanjem visinske doline sa zapada će biti i nestabilnije, pa treba očekivati razvoj oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom.

"Tokom vikenda, kako će se dolina produbiti i zatvoriti u visinsku ciklonu nad Italijom i Jadranom, nad nama će kružiti zrak bogat vlagom, a nailazak hladnog zraka nad ugrijano more i kopno učinit će atmosferu nad Hrvatskom vrlo nestabilnom uz osvježenje", navodi DHMZ.

Zapaljen automobil u vlasništvu bivšeg predsjednika HDZ-a u Mostaru

Stoga, toplinski val napokon popušta i prestaje početkom nove sedmice. U nedjelju, 18. augusta, na snazi će biti upozorenje zbog opasnosti od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak, 19. augusta.

"Osim lokalno obilne kiše, moguć je i grad uz olujne udare vjetra pa se ne mogu isključiti štete", upozoravaju iz DHMZ-a.

Objavljena detaljna prognoza do kraja augusta: Kad dolazi zahlađenje i šta nas čeka krajem mjeseca

Također postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Kakvo će vrijeme biti u Bosni i Hercegovini u narednim danima i šta je za portal Radioarajevo.ba kazao poznati bh. meteorolog i klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum, pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak