Invazija otrovnih riba u Jadranu: Meso jedne od njih paralizira i ubija...

Radiosarajevo.ba
Invazija otrovnih riba u Jadranu: Meso jedne od njih paralizira i ubija...
Posljednjih desetak godina u Jadranskom moru je zabilježeno 14 novih ribljih vrsta koje svojom pojavom dovode do promjena u morskom ekosistemu.

Fuga, žutuga ljubičasta i grbavi čižmar samo su neke od novih, egzotičnih vrsta riba koje dolaze u Jadransko more. 

Trenutno u Jadranu postoji 454 različitih ribljih vrsta iz 139 obitelji riba, a taj broj neprestano raste. Ključna tačka preko koje su nove vrste riba došle u Sredozemno more su Gibraltarska vrata. Otvaranjem Sueskog kanala, koji je omogućio prijelaz iz Crvenog u Sredozemno more, mnoge invazivne vrste riba iz Crvenog mora postale su dio sustava Sredozemlja. Jedan od ključnih elemenata promjena i dolaska riba u Jadran su temperature.

Pod utjecajem procesa tropikalizacije, Sredozemno more sve se više zagrijava i tako se povećava brojnost toploljubnih vrsta riba u našem moru. Osim dolaska stranih ribljih vrsta, promjene u Jadranu odražavaju se i kroz povećanje ili smanjenje brojnosti nekih autohtonih vrsta riba. Među ribama koje dolaze u naše more ima i otrovnih, na koje je najlakše naletjeti u južnom dijelu Jadrana, a njihovu zadržavanju u našem moru pridonijelo je globalno zatopljenje.

Pod pojmom “nove ribe” podrazumijevaju se novopridošle vrste riba, ali i sve one čija je pojava u Jadranu tek nedavno potvrđena. Za neke strane vrste krivac je čovjek i njegova aktivnost.

Tako su prilikom gradnje naftne platforme u trogirskom brodogradilištu dvije nove vrste putem balastnih voda uplivale u naše more. Posljedice ovakvih i sličnih promjena mogu biti velika prijetnja jedinstvu morskog ekosustava.

Marcelo Kovačić s Oceanografskog instituta u Splitu rekao je kako će se trend povećanja neobičnih ribljih vrsta u Jadranu nastaviti. Profesor Jakov Dulčić sa spomenutog instituta istaknuo je da se kupači nemaju razloga bojati novih vrsta riba koje nam dolaze.

Upozorava, doduše, da treba pripaziti i ne konzumirati ribe poput četverozupke ili žutulje, koje su iznimno otrovne, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak