Intervju učiteljice iz Srbije odjekuje regionom, evo zašto ga svi komentiraju: ‘Mi imamo Noleta...'

2
Radiosarajevo.ba
Intervju učiteljice iz Srbije odjekuje regionom, evo zašto ga svi komentiraju: ‘Mi imamo Noleta...'

Jedna učiteljica je nedavno gostovala na Radio-televiziji Srbije, a ono što je rekla o školovanju i obrazovanju danas se uveliko prepričava među roditeljima u regionu.

Obrazovanje i odgoj djece stalna je tema, jer već godinama svjedočimo urušavanju sistema vrijednosti, što se sve vrlo negativno odražava na generacije koje odrastaju.

Kakvo je stvarno stanje, ali i možemo li se vratiti na pravi put - govori učiteljica Željana Radojičić Lučić, predsjednica žirija za dodjelu nagrade "Prosvetitelj" Zadužbine Alek Kavčić, koja je Srbiji osigurala besplatne udžbenike. 

Pogledajte atmosferu u Sarajevu noć uoči otvaranja SFF-a

“Nažalost, najbolje učitelje u ovoj zemlji ne podržava Ministarstvo obrazovanja, ne podržava ih niko. A znaš zašto? Zato što ovi učitelji čine razliku i zato što su drugačiji i zato što pokazuju svoju stručnost. Zaista se nadam da će se stvoriti uvjeti i da će se u našoj zemlji cijeniti oni najbolji koji donose promjene, jer naše društvo se boji onih koji su drugačiji, koji su heroji. Nije ih sram otići u prve redove i reći što misle”, kazala je učiteljica Željana.

Ističe da društvo u budućnosti mora napredovati, a to će se dogoditi ako zadržimo hrabre ljude. Kao primjer navela je srbijanske sportaše koji su postigli veliki uspjeh na Olimpijskim igrama.

“To su heroji, a mi imamo Novaka Đokovića u svojim učionicama među učiteljima, među prosvjetnim radnicima i moramo biti svjesni – osvijetlimo te ljude, kao što to čini Zaklada Kavčić kroz ovu nagradu ‘Prosvjetitelj’.

Na kraju je učiteljica Željana rekla nešto vrlo važno o odnosu učitelja i roditelja kada su u pitanju ocjene.

„Prosvjetni radnik je onaj koji je hrabar, koji donosi promjene, koji misli drugačije, koji čini sve da njegovi učenici u njegovoj učionici budu zadovoljni, da roditelji koji dođu na otvorena vrata izađu zadovoljni – ne zato što je djetetu dao peticu, nego zato što im je znao lijepo objasniti zašto njihovo dijete ima dvojku", kazala je učiteljica Željana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak