Hrvatska: Dječak zbog kojeg se ispisao cijeli razred uznemirava učenike i u novoj školi

3
Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Dječak zbog kojeg se ispisao cijeli razred uznemirava učenike i u novoj školi

Bez ikakve najave roditeljima, prije tri dana je u novozagrebačku školu došao pohađati nastavu dječak zbog kojeg se iz osnovne škole u centru Zagreba početkom ove školske godine ispisalo 14 učenika.

Zabrinuti i nezadovoljni roditelji su se organizirali i većina ih u petak, 4. oktobra, neće poslati djecu u školu iz protesta.

"Dječak dira i pipka našu djecu, simulira seks i govori im takve psovke za koje je nepojmljivo da ih 10-godišnjak zna. Grozno je da nam niko od nadležnih nije ništa rekao. Ne mogu vjerovati da su tako problematično dijete upisali u drugu najnapučeniju školu u Hrvatskoj. U našem je razredu 28 djece. Kako misle da će držati red tu ako nisu mogli s njih 15?!", pita se otac jednog djeteta iz razreda.

Vico Zeljković ponudio pomoć pogođenima u poplavama: "Neka znaju da nisu sami"

Taj četvrti razred nedavno je imao roditeljski sastanak na kojem nije bilo ni riječi o svemu. Roditelji su otkrili o kome se radi tek nakon što su počeli o svemu razgovarati u WhatsApp grupi.

Navodno je škola bila primorana dječaka primiti iako se direktor protivio.

Ima asistenta

Dječak ima jednog asistenta, a priča se, da bi iduće sedmice trebao doći drugi. 

"Kad smo u školi rekli svoje planove oko protesta rekli su nam nek se strpimo, da dođemo popodne, valjda kad nikoga nema. Rekli su nam da ćemo sve vidjeti za par dana. Nemamo šta vidjeti. Znamo šta nas čeka", rekao je roditelj i objasnio da ne žele da njihova djeca budu novi pokusni kunići sistema.

Oni djecu nisu htjeli uvlačili u ozbiljne priče pa su im samo rekli da neće imati nastavu.

"Nisu oni ni tako mali da ne shvataju i međusobno komentiraju", rekao je otac.

Inače, u školi u centru još uvijek postoji razred s dvoje djece i nejasno je hoće li se raspustiti i što će biti s učiteljicom.

Direktorica je na Vijeću roditelja održanom prošle sedmice navela da "u suštini 4. b i dalje postoji, da učiteljica drži nastavu za troje učenika (op.a. tada je još u razred bio upisan sporni učenik) te da se čeka odluka Grada". Na konkretno pitanje šta će se dogoditi s razredom, direktorica je rekla da nema odgovor.

Niko nije reagovao

Komentirala je da bi se možda učenici koji su se ispisali, što je gotovo cijeli razred, vratili u školu, ali su predstavnici roditelja istaknuli da je previše vremena prošlo i da se djeca sigurno neće vratiti te da ih škola uopće nije kontaktirala ni odgovorila na njihove upite do sada.

Skoro cijeli razred ispisao se iz osnovne škole zbog nasilnog učenika: Upućivali brojne apele

Podsjetimo, nakon što je Jutarnji list prvi otkrio šokantan slučaju bullyinga u osnovnoj školi u martu, koji mjesecima niko od nadležnih nije rješavao, tek na prvi dan nastave održan je hitni sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih s predstavnicima Gradskog ureda, AZOO-a, direktoricom škole i roditeljima dječaka. Dogovoreno je da će njegovi roditelji zatražiti premještaj u drugu osnovnu školu.

Dječak je mjesecima zlostavljao vršnjake u razredu, desetero njih je završilo kod psihologa, a učiteljica je otišla na bolovanje. Nedavno je i pedagog iz te škole dao otkaz.

Roditelji su se od početka godine obraćali direktorici, Gradskom uredu za obrazovanje, Ministarstvu obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje i pravobraniteljici, ali bez ikakvog zadovoljavajućeg rješenja. Slali su dopise i molbe, ponekad i dvadeset mailova na dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak