Evo gdje je nalazište zlata u Srbiji o kojem Vučić govori

3
Radiosarajevo.ba
Evo gdje je nalazište zlata u Srbiji o kojem Vučić govori

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sredinom decembra naveo da je u jednoj siromašnoj općini na jugoistoku zemlje pronađeno veliko nalazište zlata, trajala su nagađanja gdje se to tačno nalazi.

Prije nekoliko dana je kompanija Dundee Precious Metals Inc. (DPM) u službenom saopćenju navela da su nadomak projekta Timok Gold, na lokalitetu Čoka Rakita u općini Žagubica pronađeni zlato i bakar. 

Nedeljnik piše da je kompanija objavila da je riječ o uzorcima visoke kvalitete. Čoka Rakita udaljena je tri kilometra jugoistočno od projekta Timok Gold te je na 517 metara dubine pronađeno 63.46 grama po toni zlata (Au) i 0.11 posto bakra, piše u saopćenju.

Incident u Americi: U ogromnom požaru izgorjelo 1.500 automobila

Na Svjetskom ekonomskom forumu: Zašto Vučić sjedi sam u drugom redu?

"Preliminarni metalurški testovi ukazuju da je izdvajanje zlata veće od 93 posto. Dodatni testovi zakazani su za 2023. godinu, naveli su analitičari iz Stifela. Dodaje se da je bušenje obavljeno u četvrtom kvartalu 2022. Istovremeno su analitičari kompanije Canaccord Genuity rekli da "stvari postaju jako slatke u Čoka Rakiti", piše Nedeljnik.

Sredinom decembra srbijanski mediji su pisali da je Vučić objavio da su u Srbiji otkrivena nalazišta zlata i kalcijeva karbonata. Početkom januara predsjednik Srbije je dodao da je nalazište zlata smješteno u jednom od najsiromašnijih dijelova Srbije. 

"Za jedno se zna da je u Gadžinom Hanu, a čekam dozvolu da kažem gdje je točno i ovo drugo. Općina će doslovno procvjetati, u njoj je pronađeno puno više zlata nego u rudniku Čukaru Peki. Sam ne bih našao bolju općinu za to. U pitanju je jugoistok Srbije", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak