Europska komisija odobrila 357 miliona eura za Pelješki most

Radiosarajevo.ba
Europska komisija odobrila 357 miliona eura za Pelješki most
Europska komisija danas je dodijelila 357 miliona eura iz sredstava kohezijske politike za gradnju Pelješkog mosta kojim će se najjužniji dio Hrvatske i grad Dubrovnik povezati s ostatkom države.

Kako je saopćeno iz Europske komisije, u finansiranju gradnje Pelješkog mosta, EU učestvuje s 85 posto.  

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu izjavila je:

"Ova Komisija doslovno gradi mostove. Ovaj je projekt primjer naše predanosti uklanjanju prepreka, spajanju državnih područja i zbližavanju ljudi. Znam koliko i građani Hrvatske čekaju taj most i drago mi je što će EU putem svojih fondova sudjelovati u novom poglavlju povijesti te zemlje".

Neumski koridor, dio obale Jadranskog mora koji pripada Bosni i Hercegovini, trenutno je jedina kopnena veza Dubrovnika i ostatka Hrvatske.

Novim mostom preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu povezat će se Dubrovačko-neretvanska županija i ostatak zemlje. 

Pelješki most bit će visok 55 metara i dug 2,4 kilometra te će imati četiri prometne traka. 

Prije nego što ga je Komisija odobrila, neovisni su stručnjaci u okviru Zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama (JASPERS) pomno ispitali izvedivost i isplativost projekta. Projekt je pripremljen u saradnji s tijelima Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak