Daruvar oplakuje Damira Fijalu, najmlađu žrtvu krvavog pokolja koji je šokirao Hrvatsku

3
Radiosarajevo.ba
Daruvar oplakuje Damira Fijalu, najmlađu žrtvu krvavog pokolja koji je šokirao Hrvatsku

Prošla nedjelja, 21. jula, bila je poseban dan u životu Damira Fijale iz Daruvara. Njegova nećakinja iz Bjelovara slavila je deveti rođendan i tog su dana dugo pričali na telefon, onako kako to samo znaju najbolji prijatelji i baš kao što su to ranije činili hiljadu puta. Smijeh i zabava, njihovi zaštitni znaci.

U ponedjeljak poslijepodne, jedva 24 sata nakon što je ugasila svjećice na rođendanskoj torti, Damirovoj nećakinji roditelji će saopćiti najtužniju moguću vijest – njenog strica Damka, kako su ga svi od milja zvali, više nema, piše Moj Portal.

Potresena porodica

Damir Fijala, kojem je bilo 37 godina, najmlađa je žrtva krvavog pokolja koji je u ponedjeljak šokirao čitavu Hrvatsku i svijet. U domu penzionera u kojem je radio, u samom središtu Daruvara, ubio ga je pomahnitali penzionisani vojni policajac Krešimir Pahoki (51). Osim Damira, u krvavom pohodu život je izgubilo još šest starijih žena, štićenica doma.

Nakon asistentice Nadire Kuljuh-Bolić, Univerzitet u Sarajevu se oprostio od dvoje profesora

Daruvar, inače miran gradić, već dva dana u stanju je šoka, a svi koji su ga poznavali još uvijek ne mogu vjerovati da Damira više nema. Članovi njegove porodice duboko su potreseni te su novinare zamolili za privatnost i razumijevanje, kazavši kako još uvijek nisu u stanju davati izjave.

Zašto baš Damir, pitaju se jučer i danas svi koji su poznavali ovog samozatajnog njegovatelja koji, da stvar bude tužnija,  uopće nije trebao ni biti taj dan na poslu. Odrađivao je smjenu umjesto kolegice koja je bila na moru. Rado je uskočio jer je svoj posao obožavao.

"To niste mogli ne primijetiti na njemu. S toliko je ljubavi i nježnosti pristupao tim starim ženama o kojima je brinuo, pažljivo im pomagao u šetnji, na putu do sobe, kupaonice. Poslije misa, koje sam u domu održavao jednom mjesečno, često bismo sjeli i popili kafu. Bio je jako drag, samozatajan, uvijek spreman pomoći", priča daruvarski župnik Ivan Popić koji je redovno obilazio korisnike u domu i kojega je jučerašnja Damirova pogibija također pogodila.

Župnikove riječi potvrđuje i Zoran Dabić, čija majka je svjedočila jučerašnjoj tragediji. Kaže kako je Damir bio duša doma u kojem je radio.

"Korisnicama je uvijek pristupao s osmijehom na licu, uvijek se šalio s njima, bio je nježan i brižan. Iskreno ih je volio, a i oni njega. Imao je dušu. Znate, svi mi imamo srce, ali dušu nema svatko. A on je imao prekrasnu dušu", kaže Dabić koji jako dobro poznaje obitelj Fijala.

"Ne mogu ni zamisliti kako im je sve ovo teško", kaže potreseno.

Herojska reakcija konobarice u Daruvaru: Uspjela smiriti ubicu i predati ga policiji

Bio je i pravi kolega, omiljen u kolektivu. Dokazuju to i fotografije snimljene samo sat vremena prije tragedije na kojima Damir s kolegicama pije jutarnju kafu. Svi su opušteni i dobro raspoloženi te i ne slute što će se dogoditi za koji tren.

Baš kao i prema korisnicama doma u kojem je radio, Damir je bio brižan i prema svima drugima u svojoj okolini. Bio je vrijedan i predan svome poslu, a njegova smrt je, duboko potresla i vlasnicu doma u kojoj se dogodila tragedija. Kažu kako ne prestaje govoriti o njemu i ne može prežaliti veliki gubitak.

Svi koji su ga poznavali kažu kako je njegovu dobrotu teško opisati riječima.

"Vjerujte mi, nikada, ali naš nikada u životu nisam čula da je Damir o ikome rekao ijednu ružnu riječ. Zračio je toplinom i dobrotom. Uvijek je svima bio spreman pomoći", kaže jedna naša sugovornica koja ga je dobro poznavala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak