Brnabić: Srbija uvodi nove mjere, neće se odnositi na cijelu zemlju

Radiosarajevo.ba
Brnabić: Srbija uvodi nove mjere, neće se odnositi na cijelu zemlju

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će na sjednici Kiznog štaba u ponedeljak biti uvedene nove epidemiološke mjere.

Brnabić je objasnila da se te mjere neće odnositi na cijelu zemlju, već da će biti "targetirane" na određeni grad ili općinu u odnosu na broj zaraženih po glavi stanovnika, ali i istakla da više neće biti "zatvaranja" kakva su bila u martu i aprilu, prenose srbijanski mediji.

Upitana da li će nove mjere podrazumijevati zabranu rada klubova, restorana i kafića, jer se najviše zaražavaju mladi, Brnabić nije isključila mogućnost za klubove.

"Već smo razgovarali načelno o nekim merama. Verovatno će to biti mere u skladu sa onim što smo već videli u nekim lokalnim samoupravama, kao što su Novi Pazar, Kragujevac, Užice...", rekla je Brnabić.

Kaže da će mjere biti "targetirane" na mjesto koje je "problem", te dodala da je jedan od gradova i Beograd, gdje je zaraženo dvije trećine u odnosu na čitav broj zaraženih u zemlji, piše B92.

Sjednica Kriznog štaba zakazana je za 10 sati.

"Verovatno je da će se zatvoriti klubovi, videćemo za restorane. Ekonomija mora da nastavi da radi, restorani, klubovi jesu ekonomija, od budžeta države se plaćaju penzije. Svakako neće biti više onoliko restriktivnih mera i zatvaranja kao što je bilo", dodala je Ana Brnabić.

U Vladi Srbije ima zaraženih koronom.

"Nisam se upašila, jer ako imate prisustvo korone još od marta, posebno ako se bavite javnim poslom, razgovarate sa velikim brojem ljudi, to je rizik koji nosi ova profesija. Nisam se uplašila, nemam nikakve simptome. Ukoliko se bilo šta desi, reagovaću. Testirala sam se jednom kada sam bila u bliskom kontaktu bila sam negativna, ako bude potrebe ne bežim od toga", rekla je Ana Brnabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak