Bankarica krala štednju umrlih klijenata, među žrtvama i dosta osoba iz BiH

4
Radiosarajevo.ba
Bankarica krala štednju umrlih klijenata, među žrtvama i dosta osoba iz BiH

Bivša bankarica Romana (51) pravomoćno je osuđena na dvije godine zatvora jer je s računa 66 uglavnom umrlih klijenata neovlašteno podigla i potrošila čak 117.000 eura štednje.

Podizala je uglavnom staru deviznu štednju, i to s računa koji su godinama bili neaktivni. Tako je tokom 2013. i 2014. godine sama sebi isplatila 307.600 kuna (7.852 KM) i 75.600 eura (147.617 KM). Odnosno, sveukupno oko 117.000 eura.

Prema presudi, ona je 2013. i 2014. u Zagrebu, u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima i Jarunu, na radnom mjestu obiteljskog bankara, u naknadi da si pribavi protupravnu imovinsku korist, bez znanja i suglasnosti klijenata, odnosno nasljednika sastavljala neistine nalog za isplatu, piše Danica.hr.

Turska podnijela službeni zahtjev za pridruživanje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

Romana je osuđena na dvije godine bezuvjetnog zatvora uz obavezu da sav nezakonito stečen iznos uplati u državni proračun. Vrhovni je sud odbio žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu i optužene bankarice kao neosnovane te je potvrdio presudu.

Ovih je dana dosuđeno i da Zagrebačkoj banci mora platiti oko 18.000 eura s troškovima postupka jer je banka obitelji jedne od klijentica podmirila štetu. Bankarica je tražila da je se oslobodi plaćanja jer je protiv pravomoćne presude "podnijela ustavnu tužbu Ustavnom sudu RH".

Debakl luksuznih smještaja na Jadranu, hiljade vila prazno: Evo za koliko vlasnici spuštaju cijenu

Bankarica je svoj pakleni plan provodila tako da je novac neovlašteno podizala uglavnom s računa davno umrlih osoba, a više je klijenata živjelo u zemljama oko Hrvatske, prije svega Srbiji i BiH.

No, prava se lavina pokrenula nakon što su se u banci potkraj 2014. pojavili nasljednici pokojnog Jove tražeći da im se isplati njegova stara štednja.

Jovo je umro još 1997. godine, a u poslovnici Zagrebačke banke na Vrbanima u Zagrebu ustanovljeno je kako je upravo on 30. aprila 2014. s računa podigao 20.000 kuna (20.000 kuna KM). Klupko se nakon toga počeo odmatavati.

Bankarica koja je radila u poslovnicama na Vrbanima i Jarunu ustrajala je u svojoj odbrani i nakon što joj je na sudu predočeno kako je nemoguće da je Jovo bio na njezinom šalteru tog dana jer je tada bio mrtav punih 17 godina.

"To da je Jovo umro, to je moguće tačno, ali unatoč tome odgovorno tvrdim kako je baš ta osoba u aprilu 2014. bila u banci i ja sam joj isplatila štednju”, nije se dala smesti bankarica.

Posebno je zanimljiv slučaj pokojne Julijane, također klijentice Zagrebačke banke. Obitelj pojma nije imala da je pokojnica u banci držala 24.000 eura i 12.000 kuna štednje sve dok je o tome prije četiri godine nije obavijestila policija.

"Moja baka preminula je još 1997. godine, a ja pojma nisam imala za njezinu staru deviznu štednju. Kao obitelj za to smo doznali kad smo 2015. godine pozvani u policiju" svjedočila je tokom suđenja Julijanina unuka.

Zagrebačka banka obeštetila je sve klijente i njihove obitelji ne čekajući pravomoćnu sudsku presudu, pa oni i nisu postavljali odštetne zahtjeve prema bivšoj bankarici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak