Apokaliptične scene iz Dalmacije: Vatra se približila kućama, turisti evakuisani

3
Radiosarajevo.ba
Apokaliptične scene iz Dalmacije: Vatra se približila kućama, turisti evakuisani

Iza vatrogasaca u Dalmaciji još je jedna neprospavana noć. Veliki požar koji je prijetio Podgori nešto prije ponoći stavljen je pod kontrolu, a tokom noći osiguravano je požarište i branjeno od novog rasplamsavanja.

U Podgora Selu u zaseocima Šćekići i Marinovići požar je cijelu noć gasilo 317 vatrogasaca s Makarske rivijere i cijele regije sa 70 vozila, a u pomoć su im pristigle kolege iz Dubrovačko-neretvanske županije, a stiže i stotinjak vatrogasaca s kontinenta.

Vatra se približila na 20 metara od kuća te su tijekom večeri evakuisani turisti koji su boravili u Podgora Selu. Plameni jezici bili su visoki i do 30 metara, dok su Podgorani ostali u svojim objektima, braneći ih polijevanjem vodom iz guma. Struje nema u cijeloj Podgori pa su prizori s požarišta po mraku zastrašujući.

Bečarević poslao pismo Lakiću zbog poskupljenja struje: Kako ste uopšte došli do iznosa od 2,5 KM?

Načelnica općine Podgora Petra Radić potvrdila je da je evakuirano 30 do 40 ljudi koji su smješteni u centru, no neki su se ipak kasno sinoć počeli vraćati kućama jer su objekti sačuvani i nema većih šteta, osim jedne nagorjele cisterne.

"Opožaren je veliki dio zaseoka, ali sve kuće su odbranjene", kazala je Radić dodavši kako je pomalo bizarno što većina turista bježi iz kuća i apartmana jer nemaju internet vezu, a ne zbog bojazni od požara.

Otkriven uzrok požara u Tučepima: Uhapšen stariji muškarac (65)

25 vlasnika kuća iz Sela je zatražilo premještaj u Podgoru. Sve su kuće odbranjene, a fronta požara iznimno je duga, od ruba Makarske do Drašnica. Bura se jutros stišala pa je i požar pod kontrolom, a sa svitanjem u pomoć vatrogascima pristigli su i kanaderi, javlja Slobodna Dalmacija.

Na požarištu Vrsine u Splitsko-dalmatinskoj županiji jutros su stigla i i dva protupožarna aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Canadair CL-415 koji su angažirani na gašenju požara.

HAK jutros javlja kako je zbog požara zatvorena državna cesta DC512 od Makarske do tunela Stupica, u mjestu Gornji Tučepi.

Na većini ostalih cesta promet teče bez posebnih ograničenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak