Amfilohije: Crnom Gorom vladaju bezbožnici, nisu kršteni da stvaraju svoje crkve

Radiosarajevo.ba
Amfilohije: Crnom Gorom vladaju bezbožnici, nisu kršteni da stvaraju svoje crkve

Stižu reakcije na izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je rekao da model za prevazilaženje podjela oko vjerskog pitanja vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovjesti.

Oglasio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je kazao da Crnoj Gori danas postoji tendencija ljudi koji ne znaju ni šta je Crkva niti vjeruju u Boga niti su kršteni da stvaraju svoje "crkve", prenosi CdM.

"Nijesu oni prvi u istoriji takvi bezbožnici. Kad su bezbožnici Crkve stvarali, recite vi meni, i kako je moguće stvarati ih na ateizmu i na bratoubilaštvu? Crkva je sagrađena na krvi Hrista Boga našega, koji je žrtvovao sebe za život svijeta, i zajedno s Njim, na krvi mučeničkoj svih onih koji su kroz vjekove žrtvovali sebe za istinu Božju, za pravdu Božju, za ljubav Božju, za Boga ljubavi, Oca i Sina i Duha Svetoga", rekao je Amfilohije juče prilikom osveštanja novosagrađene crkve Svetih apostola Petra i Pavla manastira Ribnjak kod Bara.

On tvrdi da je od ideologije, koja, kako je rekao, i danas vlada Crnog Gorom ubijen Mitropolit Joanikije sa stotinu i dvadeset najboljih sveštenika Mitropolije.

"A da ne govorimo koliko je vjernika mučenički postradalo, koliko je hramova postradalo napuštenih i zapuštenih širom Crne Gore. Ali, dao je Bog da se od devedesetih godina naovamo obnavljaju sveti hramovi – preko sedam stotina hramova je obnovljeno, zapuštenih, u štale pretvorenih. Još čekamo samo da obnovimo onaj od bezbožnika srušeni hram na Lovćenu, od onih koji sada stvaraju nekakve svoje 'crkve'", kazao je Amfilohije.

Ovakve izjave amitropolita crnogorsko-primorskog daju za pravo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji je u emisiji "Živa istina" ocijenio da se Srpska pravoslavna crkva ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak