82 zaraženo: Slovenija će i službeno proglasiti epidemiju

Radiosarajevo.ba
82 zaraženo: Slovenija će i službeno proglasiti epidemiju

Zaraženih: 127.833
Umrlih: 4.717
Oporavljenih: 68.335
Broj slučajeva u BiH: 7

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je na konfreneciji za medije kako će Slovenija i službeno proglasiti epidemiju.

"Ostanite kod kuće ako nije nužno da izađete", rekao je Šarec.

Na konferenciji je potvrđeno da su evidentirana 82 slučaja oboljelih od infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa.

Šarec je naložio Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu obrazovanja da "pripreme sve što je potrebno za zatvaranje svih obrazovnih ustanova do ponedjeljka" . To je mjera koja sa sobom donosi mnogo, ali neophodna je u ovoj situaciji, napisao je.

Također je na konferenciji za novinare ponovio da će mjera - koja utječe na oko 300 000 ljudi, imati mnogo posljedica - između ostalog, riskirati za djedove i bake koji su u riziku; mnoga djeca u školi dobijaju jedini dnevni obrok ...

Naglasio je da "kao vlada, ne možemo se takmičiti ko će prvi proglasiti mjeru, već moramo djelovati oprezno", komentirajući navode da bi zatvaranje škola i vrtića bilo potrebno ranije.

Vlada je već razmotrila zakon koji je izradilo Ministarstvo rada i kojim se reguliraju prava onih koji će zbog mjere morati ostati kod kuće. Šarec je najavio da će im pripadati 80 posto naknade plaća.

Dolazeći premijer Janez Janša pozvao je na društvenim mrežama sve roditelje koji se "mogu dogovoriti za skrb sutra da svoju djecu ne šalju u škole i vrtiće". Potvrdio je da pripremaju mjeru za zatvaranje svih obrazovnih ustanova, uključujući i internatske škole, do ponedjeljka.

Pozvao je gradonačelnike da "pomažu u organizaciji skrbi kao prioritetu za zaposlenike u kritičnoj infrastrukturi: zdravstvo, energija, sigurnost, briga, komunalne usluge".

Na pressu su pozvali ljude da što više smanje kontakt sa starijim osobama...

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak