Trg Karla Paržika poprima novi izgled: Radovi u centru Sarajeva, izdvojeno više od pola miliona KM

3
Radiosarajevo.ba

Otkako su započeli radovi na sanaciji dijela pješačkog pojasa i Trga Karla Paržika ispred crkve sv. Josipa na Marijin dvoru ovaj prostor svakim danom poprima novi izgled.

Radove izvodi firma "Flex Invest" d.o.o. Sarajevo, a za realizaciju ovog značajnog infrastrukturnog projekta iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 527.145 KM.

Kako je planirano projektom, do sada je izvršeno skidanje postojećeg sloja asfalta, te nasipanje tamponske podloge na dijelu pješačkog platoa za ugradnju novih betonskih ploča i kocke.

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

U toku je postavljanje kocke i betonskih ploča. Izvršena je ugradnja novih trotoara kao i saobraćajnih stubića, odnosno fizičkih zapreka protiv nepropisnog parkiranja motornih vozila.

Postavljen je urbani mobilijar i prateća oprema, a prostor je obogaćen i hortikulturnim elementima.
Namjera Općine Centar je obezbijediti pješačke zone koje će osim vizuelnog i estetskog poboljšanja, pružiti i sigurnosni aspekt stanovnicima centralne gradske općine.

Karlo Paržik je bio istaknuti češki arhitekt, koji je živio i radio u Sarajevu. Projektovao je mnoge znamenite zgrade u Sarajevu i BiH uključujući Vijećnicu, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Šerijatsku sudsku školu, Belediju, Srpsko - pravoslavnu bogosloviju kao i mnoge druge upravne, sudske, privredne, vojne, kulturne, vjerske i stambene objekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak