Sindikat obrazovanja zaprijetio: Štrajkat ćemo do iznemoglosti ako prođe pravilnik

M. R. S.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo dao je negativno mišljenje na predloženi Pravilnik o prijemu radnika u radni odnos u vrtićima i školama, te je zatražio hitan sastanak s predstavnicima Vlade tim povodom, koji će biti održan već sutra.

Iz ovog sindikata su upozorili da je resorno ministarstvo moralo, a nije, pozvati sindikat da učestvuje u izradi pravilnika. Dodaju da su bili iznenađeni dopisom od 17. februara u kojem se traži njihovo mišljenje.

„Tražili smo od premijera KS Edina Forte da Vlada odbije dati saglasnost na pravilnik jer se njime vraćao u period prije 2013. godine kada je direktor primao onoga za kojeg je smatrao da je najpodobniji, a ne najsposobniji“, kazao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Saudin Sivro

Istakao je da će štrajkovati i protestovati do iznemoglosti ukoliko ipak ovaj pravilnik kakav je predložila ministrica obrazovanja, nauke i mladih KS Zineta Bogunić bude prihvaćen.

„Sa Bogunić smo dobili najgoreg ministra obrazovanja. Teško zemlji koja za ministra ima Zinetu Bogunić“, rekao je Sivro.

Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS, dodao je da je riječ o tome da se želi omogućiti zapošljavanje po političkoj liniji i rođačkim i prijateljskim vezama, te da će to spriječiti gdje god mogu.

Ne smije biti različitih kriterija kod prijema radnika“, dodao je Bešlić.

On je govorio i o štrajku članova ovog sindikata kojeg već tri puta odgađaju jer Vlada KS nikako da donese odluku da li prihvata ili ne stav mirovnog vijeća koje je podržalo sindikat. Podsjetio je da su se odlučili na štrajk zbog diskriminacije u primjeni kolektivnog ugovora i pitanja plaća.

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Faruk Bešlić

„Vlada ćuti, a onda jučer tajno pošalju dopis da direktori škola s predsjednicima sindikata škola potpišu sporazum o poslovima koji se neće prekidati. To je miješanje u rad sindikata“, rekao je Bešlić i najavio da će u narednim danima predložiti da krenu u štrajk.

Istakao je i da je tajni dopis, mimo sindikata, upućivan i kada je riječ o zakonu o obrazovanju, na kojem komisija u kojoj su i predstavnici sindikata.

„Najvjerovatnije ćemo izaći iz te komisije. Na njoj preovladava antisindikalno, antiradničko raspoloženje“, kazao je Bešlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak