Sarajevska vlada obnovila kapelu Sveti Marko i vratila je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini

3
Radiosarajevo.ba
Sarajevska vlada obnovila kapelu Sveti Marko i vratila je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini

Danas je na istoimenom groblju u Koševu izvršen svečani povrat kapele Sveti Marko, a ključevi su predani Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo u prisustvu značajnih predstavnika vlasti.

Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Jelena Pekić, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak, direktor Pokopa Samir Kurtanović te starješina Stare pravoslavne crkve protojerej Velimir Divljanović bili su svjedoci ovog historijskog trenutka.

Povratak kapele Sveti Marko rezultat je inicijative koju je prošle godine pokrenula dopredsjedavajuća Skupštine Jelena Pekić. Kako bi doprinijela obnovi ovog vjerskog objekta od kulturno-historijskog značaja, Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je sredstva u iznosu od 70.000 KM.

'Brutalno, sablasno i bizarno ubistvo': Žena usmrtila i raskomadala supruga

Na primopredaji ključeva istaknuta je važnost međusobne saradnje i podrške između Vlade Kantona Sarajevo i vjerskih zajednica u očuvanju kulturne i vjerske baštine. Ministar Bojan Bošnjak naglasio je da Vlada podržava projekte koji pridonose ravnomjernom tretiranju svih sugrađana te da će i dalje biti podrška ovakvim inicijativama.

"Pohvalio bih nastojanja rukovodstva KJKP Pokop da kvalitetnim projektima snažnije utiče na ravnomjerno tretiranje svih naših sugrađana. Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo će nastojati biti podrška tome", izjavio je ovom prilikom ministar Bošnjak.

Foto: Vlada KS: Kapela Sveti Marko

Ovim činom ističe se važnost očuvanja bogatstva Bosne i Hercegovine kroz podršku različitim vjerskim objektima te promicanje zajedništva i razumijevanja među različitim zajednicama u Sarajevu. Inicijative poput povrata kapele Sveti Marko potiču pozitivan dijalog i zajedničko ulaganje u očuvanje kulturne i vjerske baštine.

"Pored onih koje su u proceduri, u pripremi je još inicijativa koje na realnim osnovama garantiraju učinkovitost rada skupštinske većine i aktuelnog saziva Vlade Kantona Sarajevo", dodala je dopredsjedavajuća Pekić.

Foto: Vlada KS: Kapela Sveti Marko

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak