SDA: Fortinoj vladi važnija Gavrilova kapela od Memorijalnog centra Žuč

Radiosarajevo.ba
SDA: Fortinoj vladi važnija Gavrilova kapela od Memorijalnog centra Žuč
Foto: Vlada KS / Kapela Sveti Arhanđeli

Kantonalni odbor SDA Sarajevo poslao je saopćenju u kojem žele informisati javnost da je Vlada KS odbila amandman Kluba zastupnika SDA da budu osigurana sredstva u iznosu od milion KM u budžetu za ovu godinu, za projekat "Opsada Sarajeva "92-95 - Memorijalni centar Žuč".

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

Iako je ovaj projekat, koji treba da realizira Fond Memorijala, već dogovoren između Općine Novi Grad i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, Vlada KS je bez ikakvog obrazloženja ili argumenta odbila ovaj amandman, dajući jasno do znanja da im Memorijalni centar Žuč nije u prioritetima.

Pozivamo Vladu KS da objasni građanima zašto je odbila pružiti finansijsku podršku za Memorijalni centar Žuč, koji je od najvećeg značaja za zaštitu sjećanja na vrijednosti odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Podsjećamo da je Vlada KS uložila ogromne napore u promociji projekta obnove kapele za Gavrila Principa kao simbola velikosrpske ideologije, a sada je bez obrazloženja odbila podršku projektu, s ciljem čuvanja sjećanja na Safeta Zajku i heroje Armije BiH koji su odbranili Sarajevo od napada velikosrpskog agresora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije