Svjetski, a naš: Safet Zec u društvu papa Franje

1
Radiosarajevo.ba
Svjetski, a naš: Safet Zec u društvu papa Franje
Foto: Safet Zec / Safet Zec u društvu papa Franje, 2014. godina

Papa Franjo susreo se s umjetnicima u Sikstinskoj kapeli u petak, 23. juna povodom 50. obljetnice Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Vatikanskih muzeja.

Susretu je prisustvovalo oko 200 slikara, kipara, arhitekata, pisaca, pjesnika, muzičara, reditelja i glumaca, a papa Franjo zahvalio im je što su se odazvali njegovu pozivu, te izrazio radost što je među njima.

Među svjetski poznatim umjetnicima koji su prisustvovali ovom događaju bio je i bosanskohercegovački umjetnik Safet Zec.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Papa Franjo podsjetio je umjetnike na dugogodišnji odnos koji je Crkva uvijek imala s umjetnicima i koji se može opisati kao prirodan i poseban. Prirodno prijateljstvo, rekao je papa, jer umjetnici ozbiljno shvaćaju bogatstvo ljudskog postojanja, naših života i života u svijetu, uključujući njegove proturječnosti i njegove tragične aspekte.

Papa Pavle VI prvi put je pozvao umjetnike u Sikstinsku kapelu 1964. godine u nadi da će obnoviti dobar odnos između Katoličke crkve i umjetnika, koji je u prošlim stoljećima rezultiralo takvim remek-djelima, kao što je sama Michelangelova kapela sa freskama.

Kolekcija savremene umjetnosti, kao najmlađa u muzeju, ove godine izložbom obilježava 50. godišnjicu postojanja, uključujući i radove nekih od pozvanih umjetnika.

Ministar Kenan Magoda ugostio velikana slikarstva Safeta Zeca

Ministar Kenan Magoda ugostio velikana slikarstva Safeta Zeca

Posljednjih godina Vatikan je nastojao da ponovo pokrene angažman Svete stolice u savremenoj kulturi, učestvujući na Venecijanskim bijenalima umjetnosti i arhitekture i, u perspektivi, na književnim festivalima.

Posjetimo, u Trevisu kraj Venecije, u crkvi San Teonisto, u februaru ove godine postavljena su i promovirana tri djela Safeta Zeca.

Postavljena su tri velika Safetova platna, Zagrljaj, Velika krošnja i Spomen na bombardovanje Trevisa 1944.

Susret u Sikstinskoj kapeli nije prvo druženje pape Franje i Safeta Zeca. Papa je 2014. godine u centralnoj rimskoj isusovačkoj crkvi, kapeli "Della Passione", predstavio Zecovu kompoziciju Skidanje Isusa s križa.

Atmosferu iz Sikstinske kapele pogledajte u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije