Raspisan konkurs za idejno rješenje zgrade MUP-a KS

4
Radiosarajevo.ba

U srijedu, 4. septembra Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao strateški partner MUP-a Kantona Sarajevo u kapitalnom projektu izgradnje centralne zgrade MUP-a Kantona Sarajevo, raspisao je danas javni konkurs za izbor najboljeg idejnog rješenja za centralnu zgradu MUP-a Kantona Sarajevo koja će se graditi u ulici Kolodvorska.

Prema projektnom zadatku, idejno rješenje treba ponuditi optimalne prostorne uslove za centralizaciju više službi MUP-a Kantona Sarajevo koje se trenutno nalaze na nekoliko različitih lokacija. To znači da se u novoj zgradi treba smjestiti sjedište MUP-a Kantona Sarajevo, Policijska uprava Novo Sarajevo, Jedinica za saobraćaj, kao i Uprava za građanska stanja i pravne poslove.

Zgrada će imati i podzemnu garažu na tri etaže sa cca 200 parking mjesta, te prostorom za arhivu i magacine. Na krovu zgrade treba biti planirana izgradnja heliodroma za višenamjenski helikopter. Arhitekti koji će ponuditi idejno rješenje morat će planirati prostorije za rad približno 700 uposlenika, a istovremeno idejno rješenje morat će omogućiti visok stepen bezbjednosti uposlenika, stranaka i posjetilaca.

Misija ASA bolnice visokokvalitetna zdravstvena zaštita, kroz različite projekte i inicijative

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, MUP Kantona Sarajevo danas je na korak bliže rješavanju višedecenijskog pitanja izgradnje centralnog objekta.

"Mnogi su smatrali nemogućim rješavanje pitanja izgradnje centralne zgrade MUP-a Kantona Sarajevo koje je bilo kamen spoticanja prethodnih decenija. Korak po korak, riješili smo sva sporna pitanja oko lokacije za izgradnju i sve smo bliži našem cilju.

Sprema li se smjena u ViK-u: Direktor Rusmir Salić već bivši, a evo ko bi trebao doći

Naš strateški partner, Zavod za izgradnju KS, danas je raspisao konkurs za najbolje idejno rješenje i pozivam sve arhitektonske kuće, pravna i fizička lica, a posebno mlade perspektivne i kreativne ljude iz struke da se prijave i ponude nam najbolje rješenje za našu novu, modernu poslovnu zgradu koja će služiti na ponos ne samo MUP-u Kantona Sarajevo nego i cijelom gradu," izjavio je ministar Katica.

Direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potvrdila je da je Zavod, imajući u vidu da se radi o velikom i zahtjevnom projektu, proveo niz konsultacija, razgovora i pripremnih radnji, te je projektni prijedlog urađen uz maksimalnu posvećenost zadatku, a za najbolja idejna rješenja obezbijeđene su i novčane nagrade.

Sarajevo: U srijedu potpuna obustava saobraćaja u ovom dijelu grada

"Nadamo se da ćemo našim angažmanom pomoći MUP-u Kantona Sarajevo da osigura bolje uslove unapređenje i efikasnije obavljanje poslova i radnih zadataka. Stručni žiri će biti imenovan od članova renomiranih arhitekata, predstavnika Zavoda za izgradnju KS i MUP-a KS, a koji će izabrati jednog ili više pobjednika na javnom konkursu. Za prvoplasirano idejno rješenje smo osigurali nagradni fond od 30.000 KM, za drugoplasirano 10.000 KM, a trećeplasirano 6.000 KM," izjavila je direktorica Barlov.

Idejnim rješenjem je potrebno predvidjeti i osnovnu koncepciju tehničke zaštite oko parcele i objekta, kontrolisan pristup, kontrolu ulaza i drugo. Ukupna kvadratura objekta koji će se graditi iznosi cca 21.500 m2.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo objavio je obavijest o javnom konkursu na portalu Agencije za javne nabavke, dok se kompletna konkursna dokumentacija može preuzeti na njihovoj web stranici

Konkurs je otvoren 60 dana. Najbolje idejno rješenje izabrat će stručni žiri sastavljen od predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS i drugih stručnih lica. Odabrana idejna rješenja ostaju u trajnom vlasništvu Zavoda za izgradnju KS i MUP-a Kantona Sarajevo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo provodi postupak javne nabavke za izbor izvođača za rušenje i uklanjanje postojeće građevinske konstrukcije u ulici Kolodvorska na čijem mjestu će se graditi nova zgrada. U toku je rješavanje žalbe u ovom postupku, a predviđa se da bi građevina trebala biti uklonjena do kraja ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak