Radovi na poddionici Prve transverzale bit će gotovi za 18 mjeseci

Fena
Radovi na poddionici Prve transverzale bit će gotovi za 18 mjeseci

Radovi na dijelu trase Prve transverzale, od kružnog toka kod benzinske pumpe Gazprom do ulaza u prvi portal u sarajevskom naselju Šip, bit će okončani u narednih 18 mjeseci.

Riječ je o drugoj poddionici druge dionice navedene saobraćajnice dužine 1140 metara, u sklopu koje su planirane po dvije saobraćajne trake u oba smjera, te tramvajska pruga između njih.

Vrijednost radova je 12,7 miliona KM, a sredstva su u potpunosti osigurana iz Budžeta KS, bez udjela kreditnih sredstava.

U okviru ove faze projekta planirana je i gradnja kružnog toka na Šipu, te gradnja tunela Kobilja Glava.

Također, Zavod za izgradnju KS intenzivno radi na procesu eksproprijacije zemljišta kako bi bilo spremno za izgradnju a u svrhu nastavka realizacije projekta.

Po riječima direktora Direkcije za puteve KS Selmira Kovača, kompletna trasa Prve transverzale koštat će oko 300 miliona KM, a Vlada FBiH već je osigurala 35 miliona KM. Sredstva za realizaciju projekta bit će osigurana i iz kredita EBRD-a.

Kompletna trasa Prve transverzale kretat će se od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, Zemaljskog muzeja, pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip, potom će tunelom Kobilja Glava - Hotonj ulaziti u Vogošću, te prolaziti pored Vogošće i spajati se s Jošaničkom petljom i dalje na autoput A1, saopćeno je iz Press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak