Poznato koje kompanije su dobile poticaj od Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Poznato koje kompanije su dobile poticaj od Kantona Sarajevo

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je izabralo korisnike Programa poticaja razvoja male privrede, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo. Za tu namijenu je izdvojeno milion i 350.000 maraka.

Iz Vlade su podsjetili da je na javni poziv apliciralo 116 subjekata, da je njih 60 ispunilo uslove javnog poziva. Naveli su da je bilo 13 neblagovremenih prijava - stigle su izvan propisanog roka. Bez cjelokupne dokumentacije je bilo njih 13, a 29 su bile neosnovane.

Tvrde da su u 2018. godini bile primljene 34 aplikacije, te da su sredstva odobrena za 30 subjekata u iznosu od 824.526 maraka.

Kako je navedeno u saopštenju, komisiju za izbor korisnika je činilo sedam osoba, za razliku od prethodne prakse kada je bila tročlana komisija i to isključivo iz reda službenika Ministarstva privrede.

"Pored dva predstavnika Ministarstva, u sastavu Komisije bili su i predstavnici Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, akademske zajednice (Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta), nevladinog sektora (Fondacija za zastupanje građanskih interesa CPI), te jedan nezavisni ekonomski stručnjak", navedeno je.

Istaknuto je da je program obuhvatao deset vrsta podrške i to: subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima (devet odobrenih zahtjeva), unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture (šest), poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete (tri), unapređenje rada udruženja obrtnika (četiri), stari zanati - subvencija troškova nabavke osnovnog materijala i alata (sedam), poticaj novoosnovanim subjektima male privrede (sedam), poticaj razvoja ženskog preduzetništva (sedam), poticaj za unapređenje IT preduzetništva (osam), pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede (osam), te podrška razvoju kreativne industrije (dva).

Iz Vlade Kantona Sarajevo su podsjetili da pored ovog programa, Ministarstvo privrede ove godine implementira i program zapošljavanja mladih u obrtima (19 obrta, 25 korisnika), zatim program podrške osnivanju i razvoju startup firmi mladih (80 korisnika), program podrške starim zanatima (254 korisnika), program poticaja maloj privredi kroz povoljno kreditiranje (subvencioniranje kamata u iznosu 2 miliona maraka), podršku sajmovima i drugi.

Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede dostupna je na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak