BiH / SDA bila protiv: Skupština KS-a usvojila Zakon o zakupu poslovnih prostora i zgrada

24. 07. 2019. u 16:36:00 Fena

Shares: 70

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Izmjene i dopune Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija kojim je konačno uređeno izdavanje poslovnih prostora koji su u vlasništvu općina.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić je na sjednici u obrazloženju zastupnicima Skupštine KS naveo da mnogi zakupci poslovnih prostora u vlasništvu općina zloupotrebljavaju ugovore o zakupu.

"To čine na način da ne plaćaju mjesečnu naknadu ili da zakupljeni prostor koriste u druge svrhe, nakon čega dolazi do višegodišnjih sudskih procesa", kazao je Bašić.

Smatra da je usvojenim izmjenama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija Kantona Sarajevo problem riješen i omogućava općinama da prekinu zakup ukoliko se za njih redovno ne izdaje mjesečna naknada ili se prostor koristi u druge svrhe.

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) nije dao podršku predloženim izmjenama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, jer ni Ured za zakonodavstvo ni Ministarstvo pravde KS nisu dali pozitivno mišljenje na predloženi akt.

"Nakon afere oko zakona o visokom obrazovanju, koja je dovela čak do ostavke resorne ministrice Zinete Bogunić, sada se ponavlja isti slučaj. Ministrica pravde Lejla Brčić je u mišljenju napisala da ove izmjene nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja je sastavni dio ustava BiH, a sada se odjednom na Skupštini KS forsira da ipak budu usvojene. Zašto i kome se žuri da usvoji zakon, za koji se zna da će sigurno biti osporen", saopćeno je iz SDA.

NEMA KOMENTARA