Ponovo ispitan kvalitet vode u Sarajevu, objavljeni rezultati nove analize

0
Radiosarajevo.ba

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izvršio je ispitivanje vode iz sistema kojim upravlja KJKP Vodovod i Kanalizacija.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Zbog zabrinutosti građana i većeg broja upita koje je J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo zaprimio u proteklom periodu, obavještavamo Vas da je stručni tim Zavoda u cilju zaštite zdravlja korisnika i prevencije bolesti 26. jula 2024. godine izvršio uzorkovanje i ispitivanje vode porijeklom iz sistema kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo na zdravstvenu ispravnost na mjestu krajnjeg potrošača, a u skladu sa BAS EN ISO 19458 u našoj akreditiranoj laboratoriji BAS EN ISO/IEC 17025.

Ponovo teče voda sa česme ispred Gazi Husrev-begove džamije

Voda je uzorkovana sa područja svih opština koje se vodosnabdjevaju iz sistema gradskog vodovoda. Prema rezultatima osnovnih mikrobioloških analiza propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (“Službeni glasnik BiH” broj 40/10; 30/12; 62/17) svi uzorci su zdravstveno ispravni. Rezultati ispitivanja prikazani su u Tabeli 1.

Rezultate svih ispitivanja vode u laboratorijama J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koja je porijeklom iz sistema za javnu vodoopskrbu, možete pronaći u mjesečnim Biltenima koje Zavod objavljuje na web stranici.

Oglasili se iz ViK-a: Voda za piće u Sarajevu je ispravna

Napominjemo da je KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo u zakonskoj obligaciji da obezbjedi zdravstveno ispravnu vodu do hidranta, od hidranta do stambene jedinice (ukoliko je zgrada u pitanju) odgovorani su upravitelji zgrada, a od ulaska u stambenu jedinicu do mjesta krajnjeg potrošača odgovoran je vlasnik stana", saopćeno je.

Foto: Zavod za javno zdravstvo KS: Tabela 1. Izvještaj o uzorkovanju i ispitivanju vode iz iz sistema gradskog vodovoda na dan 26.07.2024.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak