Općina Stari Grad: KJKP RAD ne vrši redovno odvoz smeća, pozivamo KUIP da reaguje

Radiosarajevo.ba
Općina Stari Grad: KJKP RAD ne vrši redovno odvoz smeća, pozivamo KUIP da reaguje

Općina Stari Grad upućuje oštru kritiku Kantonalnom komunalnom preuzeću „Rad“ zbog činjenice da se ne vrši redovan odvoz smeća iz najuže gradske jezgre, a naročito padinskih dijelova općine. Zahtijeva se od preduzeća KJKP“Rad“ da izvršava svoje zakonske obaveze, te da higijenu i čistoću uže gradske jezgre postavi među prioritete svog djelovanja, navodi se u saopćenju Općine.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Prethodnog vikenda na ulicama Starog Grada zabilježena je fotografija koje pokazuje pretrpane kontejnere, te razbacano smeće, i to u neposrednoj blizini gradske Vijećnice, u ulici Isa bega Ishakovića. Imajući u vidu da se radi o lokaciji koja je u najužoj gradskoj jezgri, kao i da je ovo veoma posjećena turstička lokacija, ovakvo stanje je nedopustivo. Osim toga, na lokaciji koju pokazuje fotografija postavljeni su najnoviji tzv zvonoliki kontejneri koje su finansirali Općina Stari Grad i Fond za zaštitu okoliša FBiH iznosom od 100.000 KM, a upravo kako bi se poboljšala higijenska situacija u užoj gradskoj jezgri. Ukoliko odvoz smeća iz ovih kontejnera ne bude redovan, potpuno se gubi funkcionalnost i smisao njihovog postavljanja.

Naglašavamo da su građani u više navrata izražavali svoje nezadovoljstvo odvozom smeća u padinskim dijelovima općine Stari Grad. Građani Širokače, Mošćanice, Toka-Džeke obraćali su se mjesnim zajednicama tvrdeći da se odvoz smeća u ovim naseljima ne vrši i do sedam ili osam dana. U komunikaciji sa KJKP“Rad“, Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica dobila je informaciju da KJKP“Rad“ odvoz smeća u Starom Gradu trenutno vrši samo sa jednim kamionom, što je apsolutno nedovoljno.

Služba za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad je ovim povodom uputila zahtjev prema Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) koja je, prema Zakonu o komunalnoj čistoći, isključivo nadležna za komunalnu higijenu, tražeći sankcionisanje odgovornih. Komunalni redari, kojih za područje grada ima oko 50, dužni su vršiti kontrolu lokacija i prijavljivati ovakve slučajeve KUIP-u koji je nadležan za sankcionisanje odgovornih. S obzirom da općina, kao jedinica lokalne samouprave, nema nadležnosti nad ovom oblašću, javno pozivamo KUIP da djeluje, a KJKP“Rad“ da prioritetno povede računa o higijeni na ulicama Starog Grada, tim više što je vrijeme praznike i očekivano je prisustvo velikog broja turista u gradu", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak