Okerić posjetio 'Studentski centar', razgovarano i o kotlovnici u domu Bjelave

2
Radiosarajevo.ba

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove "Studentski centar" Sarajevo Ammar Demić razgovarao je s predsjedavajućim Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinom Okerićem i predstavnicima Općinskog vijeća Novi Grad.

Teme su bile rezultati rada Studentskog centra, pozitivno mišljenje Ureda za reviziju za 2023. godinu, veća kapacitiranost i uslovi koje Studentski centar nudi te problemi s kojim se  trenutno suočavaju studentski domovi u Sarajevu.

Demić je upoznao učesnike goste s trenutnim stanjem u domovima i aktivnostima koje su znatno unaprijedile usluge Studentskog centra zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo.

Mađarska uvodi zlatne vize: Ovo su tri opcije kako da ih steknete

Naime, Vlada je izmirila dugogodišnji porezni dug od četiri miliona KM koje su napravile prethodne uprave u periodu od 2010. do 2015. godine, čime je u potpunosti deblokiran račun Studentskog centra i stvoreni preduslovi za napredak i kapitalna ulaganja, zatim projekat zamjene stolarije i utopljavanja studentskog doma u Nedžarićima i više paviljona u studentskom naselju Bjelave. To je poboljšalo uslove smještaja studenata. Kroz ova dva projekta, koja su realizovana u prethodne tri godine, investirano je više nego u prethodnih 20 godina kad je riječ o značajnijim investicijama.

Demić je istakao da je trenutno jedan od najvećih problema kotlovnica u studentskom naselju Bjelave, izgrađena 1969. godine, trenutno u veoma lošem stanju.

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

Sa predsjedavajućim kantonalne skupštine razgovarano je i o trajnom rješavanju problema vezanog za Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koji je već duže smješten u prostorijama Javne ustanove "Studentski centar" Sarajevo, ali im nisu osigurana sredstva za režijske troškove i zakup prostora.

Okerić je izrazio namjeru da se posveti rješavanju ovog problema zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo te naglasio da Uprava Studentskog centra treba da pribavi i dostavi potrebnu projektnu dokumentaciju za nabavku i instaliranje nove kotlovnice koja je preduslov za iznalaženje sredstava. Problem vezan za smještaj Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava je dugogodišnji problem koji će se morati riješiti vrlo brzo zbog budućnosti ove institucije i mogućeg usložnjavanja situacije u kojoj je Institut.

S obzirom na to da je studentski dom Nedžarići na području općine Novi Grad, vijećnici na čelu s predsjedavajućim Vijeća Mirzom Selimbegovićem obećali su da će raditi na poboljšanju uslova stanovanja, kao i društvenog života studenata.

Također, istaknuto je da je prvi put nakon osnivanja "Studentskog centra" Sarajevo, ustanova dobila pozitivan revizorski izvještaj (za poslovanje u 2023. godini).

Vršilac dužnosti direktora Ammar Demić zahvalio je predsjedavajućem Skupštine KS i Općinskom vijeću Novi Grad za odličnu dosadašnju saradnju u nadi da će biti nastavljena.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba istražila je kako izgleda život studentica i studenata u domovima u Bosni i Hercegovini.

Šta su nam oni rekli čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak