UniCredit Bank i Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje KS predstavili studentsku platnu karticu

A. S.
UniCredit Bank i Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje KS predstavili studentsku platnu karticu
Foto: UniCredit banka / Sa današnje konferencije za medije

UniCredit Bank i Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo predstavili su jedinstvenu studentsku platnu karticu namijenjenu mladima koji studiraju na univerzitetima u Kantonu Sarajevu.

Kartica je dio paketa bankarskih usluga koji omogućava plaćanja bez naknade te uključuje, između ostalog, tekući račun, personaliziranu debitnu platnu karticu, mobilno bankarstvo, sve bez naknade, kao i pogodnosti i popuste kod brojnih partnera trgovaca.

Kartica i studentski paket rezultat su inicijative Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

UniCredit Bank i Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje KS predstavili studentsku platnu karticu

UniCredit Bank i Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje KS predstavili studentsku platnu karticu

''Vlada Kantona Sarajevo ponosna je na predstavljanje studentske platne kartice, inovativne inicijative koja ima za cilj olakšati studije mladima na univerzitetima u Sarajevu. Ova kartica pruža studentima razne benefite, poput plaćanja komunalnih računa bez provizije, popusta na knjige i školski materijal, kupovinu i konzumaciju hrane.

Pogodnosti ove kartice vremenom će biti nadograđivani, s ciljem da se studentima omogući što kvalitetnije i lakše školovanje, te da se dodatno podrži njihova integracija u akademsku i društvenu zajednicu'', izjavio je Nihad Uk, premijer Vlade Kantona Sarajevo.

Amina Mahmutović,
Foto: UniCredit banka: Amina Mahmutović,

Predsjednica Uprave UniCredit Bank, Amina Mahmutović, istakla je: ‘’Mladi su temelj budućnosti, i naš cilj je osigurati sve potrebno kako bi oni uspješno zakoračili u svijet finansija. Posvećeni smo stvaranju okruženja u kojem mladi mogu prosperirati, i vjerujemo da će kartica i ovaj paket značajno olakšati studentski život, osnažujući ih da se posvete ostvarivanju svojih ciljeva. S našim kartičnim partnerom, kompanijom Mastercard, osmislili smo proizvod koji od svog dizajna pa do funkcionalnosti odgovara studentskom načinu života i mladima. Dizajn kartice povjerili smo umjetniku čiji je rad i uspjeh pozitivan primjer mladima kako mogu ostvariti svoje snove. Paket usluga je kreiran u skladu s potrebama mladih na putu finansijske samostalnosti, pružajući im mogućnost upravljanja finansijama uz niz posebnih pogodnosti i popusta.“

Konferenciju je sjajno vodila Selma Kenović
Foto: UniCredit banka: Konferenciju je sjajno vodila Selma Kenović

Za izgled kartice zaslužan je umjetnik i street artist Benjamin Čengić, koji je dao poseban izgled prilagođen mladima. U skladu s ESG principima, kartica je izrađena od recikliranog PVC materijala, te nosi Mastercard bedž održivosti.

"Prije preuzimanja mandata resorne ministrice, kontinuirano sam razmišljala i pravila planove za projekte koji će poboljšati studentski standard u Kantonu Sarajevo, olakšati im dostupnost važnih usluga, a prije svega pokazati im koliko su za nas značajna populacija društva. Danas sam ponosna i sretna jer je projekt razvoja i održavanja studentske platne kartice i programa lojalnosti za studente aktivan. Namjera Ministarstva i moja namjera prilikom pokretanja ovog projekta bila je jasna – omogućiti studentima praktično rješenje za efikasno upravljanje finansijama i dodatne pogodnosti koje mogu unaprijediti njihov studentski život.

Studentska platna kartica postat će ključni alat podrške obrazovanju, omogućavajući studentima da maksimalno iskoriste svoje vrijeme studiranja i obogate svoj život tokom studiranja. Zahvaljujem se svim partnerima koji su nam pomogli da danas s radošću možemo najaviti da će svaki student u Kantonu Sarajevo moći početi s korištenjem svoje kartice", izjavila je prof. dr. Adna Mesihović, Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo.

Novi studentski paket za mlade koji studiraju na univerzitetima u Kantonu Sarajevo uključuje tekući račun bez nakade za vođenje, pristup najboljoj aplikaciji mobilnog bankarstva u BiH i sve prednosti koje ono nudi, poput Google Pay usluge za Android korisnike te jednostavnijeg raspolaganja novcem i praćenja troškova.

Tokom današnjeg predstavljanja studentske platne kartice, prisutnima se obratio i dr. Afan Kalamujić, ministar finansija Kantona Sarajevo: ‘’Drago mi je što kroz projekt studentske platne kartice možemo pomoći mladima da efikasnije upravljaju svojim finansijama i unaprijede svoje znanje o finansijama. Najvažnije je što će studenti imati priliku uživati u različitim pogodnostima, uključujući popuste i specijalne ponude na brojnim mjestima. Ovaj projekt predstavlja i primjer uspješnog javno-privatnog partnerstva, kroz koje zajednički s partnerima kreiramo inovativne finansijske proizvode specijalno dizajnirane za potrebe studentske populacije. Jedan od naših ključnih ciljeva bio je da primjenom modernih i online rješenja osnažimo studente i olakšamo im svakodnevne troškove. Danas možemo s ponosom reći da smo postigli ove ciljeve. Zahvalan sam što sam bio dio ovako značajnog projekta za Kanton Sarajevo, koji jasno pokazuje našu posvećenost kontinuiranom unaprjeđenju obrazovnog sistema i pružanju podrške mladima, koji su budućnost naše zemlje."

Najvažnije, paket omogućava besplatne transakcije unutrašnjeg platnog prometa. Putem rasprostranjene mreže bankomata UniCredit Bank, mladi će biti u mogućnosti podizati gotovinu bilo gdje širom zemlje. Uz posebno dizajniranu personaliziranu platnu karticu, mladi će, s ciljem održivog načina informiranja, putem e-maila dobijati mjesečne izvode o stanju računa, te će moći jednostavno otvoriti trajni nalog za olakšano plaćanje računa.

Sa današnje konferencije za medije
Foto: UniCredit banka: Sa današnje konferencije za medije

''Vizija Mastercarda je stvaranje jednakih prilika za sve. Veoma smo ponosni što smo dio projekta koji je usmjeren na finansijsku inkluziju studenata. Kartica i dodatne pogodnosti su pravo sredstvo da studenti počnu da uče kako da upravljaju svojim finansijama“, istakla je Jelena Sretenović, direktorica kompanije Mastercard za tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Današnjem predstavljanju prisustvovao je i Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koji je naglasio i učešće gradske uprave u ovom projektu omogućavajući mladima da uživaju u znamenitostima grada. Projekt je također podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, prepoznajući značaj kartice za povezivanje mladih i kulturnih institucija u Kantonu Sarajevo.

Studentska platna kartica donosi popuste i pogodnosti kod brojnih partnera među kojima su popusti za kupovinu knjiga, ulaznica za pozorišta, kina, prehrambene artikle, usluge prijevoza, ugostiteljske usluge, IT i sportske opreme, zdravstvene i osiguravajuće usluge.

Način kako aplicirati za studentsku platnu karticu, kao i sve dodatne informacije o paketu te lista partnera, bit će dostupi na web stranici UniCredit Bank pred početak akademske godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije