Održana sjednica Gradskog vijeća: Sarajevo dobilo 'Zastavu časti Vijeća Evrope'

1
Radiosarajevo.ba

Rad 42. sjednice Gradskog vijeća kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući
Gradskog vijeća, započeo je usvajanjem odluka o razrješenju određenih članova radnih tijela
Gradskog vijeća. S tim u vezi, usvojene su i odluke o izboru novih članova ovih radnih tijela.

U nastavku sjednice, Gradsko vijeće je dalo saglasnost na Program aktivnosti za Dan
obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. za 2025. godinu.

Usvojene su odluke o proglašenju udruženja "Zajedno smo jedno", Pomozi.ba te Fondacije
"Ivanka i Safet Zec", za udruženja, odnosno fondaciju od posebnog značaja za Grad
Sarajevo, zbog njihovog izuzetnog doprinosa zajednici.

Senad Bašić se oglasio nakon dugo vremena, pratitelji ga zasuli porukama podrške

Nakon što je na 39. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena Odluka o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada Sarajeva za potpisivanje Sporazuma o donaciji brončane statue Vladimir Perić-Valter, Kineska fondacija za mir i razvoj ponovno je dostavila Sporazum o donaciji statue Valter sa neznatnim izmjenama, na koji je Gradsko vijeće, na današnjoj sjednici, dalo saglasnost.

Usvojena je Odluka o prihvatanju Pokroviteljstva – Realizacija dokumentarnog filma radnog
naziva "POFALIĆKA BITKA – GROM U ZORU", autora Avde Huseinovića, a koji će se prikazivati u okviru obilježavanja Dana opsade grada Sarajeva 1992.-1995., sljedeće godine.

Usvojena je i Odluka o izmjenama Odluke o proglašenju manifestacija iz oblasti privrede i lokalnog poslovanja od posebnog interesa za Grad Sarajevo. Tako su i manifestacije "Ljeto na Vilsu" i "Zima na Vilsu" postale manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo. Gradski vijećnici su podržali i Odluku o proglašenju i sufinansiranju 4. Godišnjeg samita Mreže balkanskih gradova B40 pod nazivom "B40 Sarajevo Samit" kao događaja od posebnog interesa i međunarodnog značaja za Grad Sarajevo, a koji će se održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, početkom sljedeće godine.

Usvojena je odluka kojom će Grad Sarajevo pružiti finansijsku podršku djelovanju sportskih
klubova: FK "Sarajevo, FK "Željezničar" i SFK 2000 Sarajevo. Na prijedlog gradskog vijećnika Adija Škaljića usvojen je zaključak da se u budžetu Grada Sarajeva za 2025. godinu, planiraju sredstava u iznosu od 30.000,00 KM za SFK 2000 Sarajevo, sa ciljem da se obezbjedi jednak iznos za podršku ovom klubu kao što je već izdvojen za klubove FK "Sarajevo" i FK "Željezničar".

U pauzi sjednice je gradonačelnica Benjamina Karić skupu predstavila Christiana Petry, predsjednika pododbora za Nagradu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Gost se obratio prisutnima, a potom je uručio priznanje – Zastava časti Vijeća Evrope (Flag of Honour) Gradu Sarajevu.

Obrazložio je da se radi o priznanju koje se dodjeljuje za napore u promicanju jedinstva i razumijevanja među građanima Evrope. "Zastava časti" predstavlja najviši standard u promicanju demokracije, ljudskih prava i vladavine prava – temeljnih stupova na kojima gradimo našu budućnost, rekao je. Vijeće Evrope je ovu nagradu Gradu Sarajevu dodijelilo u aprilu mjesecu ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak