Nihad Uk odgovorio na proteste radnika u zdravstvu: 'Neće biti povećanja plata'

8
FENA

Premijer Nihad UK kazao je da Vlada Kantona Sarajevo cijeni radnike u oblasti zdravstva, ali da u skladu sa okolnostima ostaje pri ponudi za povećanje plata od oko pet posto i da nema namjeru uputiti im novu ponudu.

"Vlada KS nema namjeru izaći sa novom ponudom prema sindikatima. Ponuda, upućena krajem augusta ove godine, i dalje je na snazi. Cijenimo radnike u zdravstvu, ono što su uradili i što rade, ali okolnosti su takve da trenutno ne možemo ići sa dodatnim povećanjem satnice", kazao je na konferenciji za novinare Uk.

On pojašnjava da je, na zahtjev tri sindikata u zdravstvu za povećanje satnice sa trenutnih 3,07 na 3,70, Vlada KS 27. augusta dala ponudu satnice od 3,25. To je oko pet posto povećanja, svia radnicima u zdravstvu, odnosno 19 miliona KM na godišnjem nivou.

Europa se priprema za moguću vremensku katastrofu: Stvara se olujni ćelijski oblak

Sa žaljenjem konstatira da su sindikati odbili tu ponudu te napominje da ukupna povećanja plata zdravstvenih radnika, u posljednje dvije i po godine, iznose 89 miliona KM na nivou jedne godine.

"Radi se o rekordnom povećanju plata zdravstvenih radnika, u periodu od 1.04.2022. godine pa do danas", kazao je. Pojašnjava da, prema kolektivnom ugovoru, ima 11 platnih razreda u oblasti zdravstva.

Premijer UK ističe da je Vlada KS, paralelno s povećanjem plata, u proteklom periodu vodila računa i o tome da se omogući kvalitetnija usluga zdravstvenim osiguranicima i dodatnim zdravstvenim uslugama. Sve to nastavit će i u periodu koji slijedi, te, kako je kazao, proširiti novim programima.

"Ideja i misija Vlade KS jeste da paralelno poboljšava uvjete za rad zdravstvenih radnika i proširuje obuhvat zdravstvenih usluga za sve osiguranike u KS - istaknuo je premijer KS Nihad UK.

Po njegovim riječima, očekuju razum od sindikata, 'obzirom da ističe kolektivni ugovor početkom iduće godine i da ćemo, nadam se, na prijateljski način razgovarati'. Kako je kazao, upravo ponuda za povećenje od pet posto, od kraja augusta, jeste u smjeru da s dobrom namjerom uđu u pregovore da bi 'iznijeli' čitavu situaciju u interesu i radnika i zdravstvenih osiguranika u KS.

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo (KS) izašli su 10. septembra na proteste, ispred zgrade Vlade KS, zbog nepostizanja dogovora o povećanju plate. Sindikat radnika u zdravstvu u KS postavio je i šator ispred zgrade Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak