Gradsko vijeće odlučilo: Otkriveno ko su dobitnici Šestoaprilske nagrade

E. H.
Tajnim glasanjem iza zatvorenih vrata Gradsko vijeće Grada Sarajeva odlučilo je ko će to biti dobitnici Šestoaprilske nagrade.

Većinom glasova odlučeno je da će u kategoriji kultura i umjetnosti nagrada biti dodijeljena poznatom bosanskohercegovačkom glumcu i direktoru Kamernog teatra 55 Emiru Hadžihafizbegoviću.

On je, u ovom izboru, imao više glasova od vokalnih solista grupe Ambasadori Ismete Dervoz, zdravka Čolića, Hajrudina Varešanovića i Jasne Gospić.

Ono što je bilo još zanimljivije od ovog izbora jeste izbor u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Ove godine Šestoaprilska nagrada u ovoj oblasti pripast će uglednom ljekaru dr. Ismetu Gavrankapetanoviću.

Kada je riječ o kategoriji privrede, odlučeno je da će ovogodišnju nagradu dobiti Centrotrans-Eurolines, dok će u kategoriji sporta njom biti nagrađen Univerzitetski karate klub "Bosna".

Još od ranije poznato je da je u kategoriji obrazovanja izabrana profesorica Tatjana Ljujić-Mijatović, dok je u kategoriji Ostali nagradu dobio Odred policije za specijalne namjene Lasta, što je i potvrđeno na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajevo.

Inače, izbor ovogodišnjih priznanja koja će biti dodijeljena tokom svečanosti 6. aprila popratile su burne reakcije javnosti i odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva u vezi s dodjelom nagrade Počasni građanin Sarajeva. 

Problem je nastao onog trenutka kada je odbijena inicijativa da ova nagrada bude uručena turskom književniku i publicisti Orhanu Pamuku, te je ona, uprkos njegovom protivljenju, dodijeljena bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću. Kada govorimo o ostalim nagradama Vlado Raguž, prof. dr. Kurt Kalcher i Kulturni centar "Kralj Fahd" dobitnici su priznanja Plaketa grada Sarajeva, a Irhan Fočo i Kenan Ćubara dobitnici nagrade Graham Bamford.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak