Građani Marijin Dvora uputili urgentni apel načelniku: 'Zaustavite planiranu gradnju'

3
Radiosarajevo.ba
Građani Marijin Dvora uputili urgentni apel načelniku: 'Zaustavite planiranu gradnju'

Građani sarajevskog naselja Marijin Dvoru uputili su otvoreno pismo načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću, izražavajući svoje nezadovoljstvo planiranom gradnjom tornja od preko 20 spratova na području njihovog naselja.

U pismu, stanovnici Marijin Dvora ističu da je njihov prostor posljednjih decenija već pretrpio značajne promjene zbog izgradnje tržnih centara, visokih zgrada i povećanog broja automobila. Naglašavajući važnost Marijin Dvora u svakodnevnom životu građana Sarajeva, ističu da je prostor tog naselja postao "gotovo prokletstvo", budući da se prema njemu različite garniture vlasti odnose kao prema plijenu, a ne kao prema mjestu života i rada običnih ljudi.

Stanovnici Marijin Dvora podsjećaju na izbornu kampanju načelnika Mandića, u kojoj je obećavao drugačiji odnos prema prostoru i ljudima Općine Centar, te navode da su iznenađeni planovima za gradnju još jednog tornja od preko 20 spratova u njihovom naselju. Kritikujući nedostatak transparentnosti u donošenju ovakvih odluka, ističu da su informacije o planiranim gradnjama saznali putem medija.

Pogođeno fudbalsko igralište u Izraelu: Devet mrtvih, među njima i djeca

Osim toga, građani ističu protivljenje gradnji visokih zgrada na ovom području, naglašavajući da se prostor Marijin Dvora već nalazi u zaštitnom pojasu historijske jezgre Sarajeva, koja je zaštićena odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

U otvorenom pismu, građani pozivaju načelnika Mandića da zaustavi planiranu gradnju tornja od preko 20 spratova na području Marijin Dvora, te da primi delegaciju građana kako bi saslušao njihove argumente i obrazložio svoje postupke. Traže da se termin sastanka odredi najkasnije do četvrtka, 6. juna 2024. godine.

Građani Sarajeva izašli na ulice: 'Marijin Dvor nestaje pod tornjevima! Za koga i za šta?'

"U međuvremenu očekujemo da pod hitno primite našu delegaciju da biste saslušali naše argumente i obrazložili svoje postupke koje se protive Vašim obećanjima iz izborne kampanje i s početka mandata, no što je još važnije – protive se i potrebama običnih radnih ljudi ove opštine, koji imaju pravo na ugodan život u svojim naseljima bez terora buke, blještavih reklama i betona. Smatramo to Vašom obavezom i dužnošću", napisali su građani u pismu.

Podsjetimo, građani naselja Marijin Dvor okupili su se u mjesecu maju kako bi izrazili nezadovoljstvo regulacionim planom 'Gradski centar Marijin Dvor'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak